Επιστολή υπογεγραμμένη από 1.040 συγγραφείς από όλον τον κόσμο, που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και απαιτεί να δοθεί άμεσα τέλος στην αιματοχυσία, δημοσίευσε η παγκόσμια ένωση συγγραφέων, PEN International.

Ανάμεσά τους είναι και οι νομπελίστες Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Ορχάν Παμούκ, Μαρία Ρέσσα και Όλγα Τοκάρτσουκ, καθώς και οι γνωστοί συγγραφείς Μάργκαρετ Άτγουντ, Πολ Όστερ, Σάλμαν Ράσντι, Μαξ Πόρτερ και πολλοί ακόμα.

Μέσα απο την επιστολή, οι υπογράφοντες εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους συναδέλφους τους, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους στην Ουκρανία

Ολόκληρη η επιστολή:

«Προς τους φίλους και συνεργάτες μας στην Ουκρανία,

Εμείς, οι συγγραφείς από όλον τον κόσμο, είμαστε συγκλονισμένοι με τη βία που απλώνεται από τις δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτούμε ένα άμεσο τέλος στην αιματοχυσία.

Στεκόμαστε ενωμένοι, καταδικάζοντας έναν παράλογο πόλεμο, ο οποίος προκλήθηκε από την άρνηση του Προέδρου Πούτιν να αποδεχθεί το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να αποφασίσει τις μελλοντικές του συμμαχίες και την ιστορία του, χωρίς την παρέμβαση της Μόσχας.

Στεκόμαστε ενωμένοι, υποστηρίζοντας τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και τον λαό της Ουκρανίας, καθώς βιώνουν τις σκοτεινότερες στιγμές τους. Είμαστε στο πλάι σας και μοιραζόμαστε τον πόνο σας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ειρήνη, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Ο πόλεμος του Πούτιν είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και στην ελευθερία, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Στεκόμαστε ενωμένοι καθώς απαιτούμε την ειρήνη και ένα τέλος στην προπαγάνδα που πυροδοτεί τη βία. Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και ασφαλής Ευρώπη δίχως μια ελεύθερη και ασφαλή Ουκρανία. Η ειρήνη πρέπει να επικρατήσει».