Αυτές τις ημέρες το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη σπάει ταμεία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το σενάριο το έχει γραψει ο ίδιος ο Βούλγαρης μαζί με τη σύζυγό του, την συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη.
Οι μοναχικοί ήρωες των βιβλίων της Καρυστιάνη, είτε στην πόλη βρίσκονται είτε στην επαρχία, ανοίγουν τη ψυχή τους και λένε με ειλικρίνεια εκείνα που δεν μπορούμε να δούμε και να πούμε.  Τολμούν να προχωρούν δίχως καβάτζες, να παλινωδούν ανάμεσα στο γλέντι, το θρήνο και τον αυτοσαρκασμό.

Από τη συλλογή διηγημάτων της Ιωάννας Καρυστιάνη «Η κυρία Κατάκη» και «Καιρός Σκεπτικός», ανεβαίνει από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» η παράσταση «Ψυχή στα Μανταλάκια», σε διασκευή – σκηνοθεσία της Εύης Δημητροπούλου. Ερμηνεύουν: Βασίλης Βλάχος, Τζένη Σκαρλάτου, Κάτια Σπερελάκη, Ελισάβετ Σταυρίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης.

Τι κοινό έχουν η Καλλιόπη από τα Χανιά, οραματίστρια της επανάστασης που το’χει τάμα να προσκυνήσει στον Άγιο Δημήτριο, η Στάσα από την Καλλιθέα που δεν χάρηκε τον έρωτα αλλά έχει δέκα πτυχία στα μυστικά των σεντονιών, ο κος Μάνδρακας από τη Σύρο, υπάλληλος καθαριότητας και αναπληρωματικός ψάλτης που τριγυρίζει ξεβράκωτος παραμονή Χριστουγέννων, ο Μίλτος και ο Τόλης, το ζευγάρι που ζει στην Κινέττα και μετά από τριάντα χρόνια σιωπής καλεί τις μαμάδες για φαγητό, η Σούλα η παζαριώτισα που έμεινε νύχτα από βενζίνη στα βουνά της Μακεδονίας και ο Τζακ ο μάγος εξ ανατολών που σχεδιάζει τη μεγάλη επιστροφή;
Όλοι τους κρατούν τη ξεγνοιασιά που υπάρχει στην ελληνική ομορφιά αλλά και εκείνη την ανεξήγητη θλίψη. Την αναζητούν με έναν αισθησιασμό σαν αίνιγμα ανερμήνευτο και με μια αφέλεια που ανοίγει νέους χώρους ζωής.

Στο δελτίο τύπου της παράστασης διαβάζουμε πως «Η παράσταση φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει στη μαγεία των στιγμών που συντροφεύουν εκείνους που δεν το βάζουν κάτω. Αυτοί είναι οι αγαπημένοι της Ιωάννας Καρυστιάνη, όλοι εκείνοι οι άσημοι ήρωες που τολμούν και βγάζουν τη ψυχή τους στα μανταλάκια.
Μέλημά της έχει να δώσει χώρο στα οράματα της πραγματικότητας που μας προσφέρει η βραβευμένη συγγραφέας (Μικρά Αγγλία, Σακιά, Κοστούμι από χώμα) και σεναριογράφος (Οι νύφες, Ψυχή Βαθιά, Μικρά Αγγλία), που με το βλέμμα της έχει αναδείξει τη δύναμη της ελληνικότητας προσδίδοντας, με την απλότητα που την χαρακτηρίζει, την οικουμενική της διάσταση».

Συντελεστές: Διασκευή από τα διηγήματα «Η κυρία Κατάκη» και «Καιρός Σκεπτικός» της Ιωάννας Καρυστιάνη. Διασκευή-σκηνοθεσία: Εύη Δημητροπούλου. Σκηνικά – κοστούμια: Λέα Κούση. Τραγούδι παράστασης: Νότης Μαυρουδής. Φωτισμοί : Δημήτρης Τσιούμας. Μαγικά παράστασης: Costa Funtastico. Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ. Γραφιστικά : Ιουλία Καραβασίλογλου. Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Βασίλης Βλάχος, Τζένη Σκαρλάτου, Κάτια Σπερελάκη, Ελισάβετ Σταυρίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης.

Info: Παραστάσεις: Τετάρτη 8:00μμ, Σάββατο 9:00 μμ, Κυριακή 7:00 μμ. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Εισιτήρια: 13 €, 10 € (άνω των 65), 8 € (φοιτητικό), 6 € (άνεργοι), 3 € (ατέλειες). Κρατήσεις: τηλ.: 210-8673655, email: [email protected]. Έναρξη: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

 

πηγή: tospirto.net