Χάρη στις ειδικές ράμπες που εγκαθίστανται σε πολυάριθμες ακτές της χώρας, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες απολαμβάνουν ελεύθερα τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και θεραπευτικό μέσο, καθώς η θαλασσοθεραπεία ενδείκνυται ως μέθοδος αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Η ειδική ράμπα Seatrac, κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα (έγκυες, ηλικιωμένοι), διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Κύριος στόχος της δημιουργίας της, ήταν να δώσει στα ΑμεΑ την ευκαιρία να απολαύσουν με αυτονομία και αξιοπρέπεια μια δραστηριότητα όπως το κολύμπι.

Η ράμπα, αποτελείται από ένα μηχανισμό από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Ακόμη, χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια ως τη μόνη πηγή τροφοδοσίας του, ενώ ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η εκπαίδευση του χρήστη. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

 Οι διαμορφωμένες βοηθητικές υποδομές, συναντώνται σε περισσότερες από 100 παραλίας της Ελλάδας, τόσο εντός, όσο και εκτός Αττικής. Αρκετές από αυτές ωστόσο, βρίσκονται προσωρινά εκτός λειτουργίας ή είναι ανενεργές, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων που θα βρεθούν στις εν λόγω ακτές, ενώ η τοποθέτηση της ράμπας σε ακόμη περισσότερες παραλίες της χώρας, καθίσταται αναγκαία και ζωτική.

Γλυφάδα, Ακτή Β

 

Μια ανάσα από την Αθήνα, η Ακτή Β’ στη Γλυφάδα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να απολαύσουν το μπάνιο τους, χάρη στην τοποθέτηση της ειδικής ράμπας Seatrac.

ΠΙΚΠΑ Βούλας

 

Για όσους επιλέξουν να αποδράσουν στην Αττική ή δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές εκτός της πόλης, στο ΠΙΚΠΑ της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί ειδική ράμπα ΑμεΑ, προς διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.

Καλαμάτα, Εκκλησία Ανάσταση

 

Στην παραλία της Καλαμάτας, «Εκκλησία Ανάσταση», οι λουόμενοι θα αντικρίσουν την ειδικά διαμορφωμένη βοηθητική υποδομή, που διευκολύνει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να χαρούν το κολύμπι.

Πόρτο Ράφτη, Άγιος Σπυρίδωνας

 

Στον αμμουδερό Άγιο Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, 45 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, κάθε άνθρωπος με κινητικές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες, μπορεί να ευχαριστηθεί το μπάνιο του χάρη στην τοποθέτηση της ειδικής ράμπας.

Αλόννησος, Γλύφα

 

Στην παραλία Γλύφα της μαγευτικής Αλοννήσου, συναντά κανείς μία ειδική ράμπα Seatrac, συνοδευόμενη από ξύλινη πλατφόρμα που έχει τοποθετηθεί για την ευκολότερη πρόσβαση των ΑμεΑ στην πλαζ.

Αλεξανδρούπολη, Θέα Θάλασσα

 

Η αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, εξασφαλίζεται και στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμβολή της ράμπας Seatrac που έχει τοποθετηθεί στην παραλία.

Αλόννησος, Μηλιά

 

Και η παραλία Μηλιά στην Αλόννησο, διαθέτει ειδική ράμπα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, προς διευκόλυνση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες.

Αμοργός, Αιγιάλη

 

Η πανέμορφη Αμοργός, φροντίζει για τους ανθρώπους που προκειμένου να γευτούν το νερό της θάλασσας, χρειάζονται ειδική ράμπα για να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Άνω Κουφονήσι, Άμμος

 

Στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας «Άμμος» στο Άνω Κουφονήσι, με τη συμβολή της TOBEA, σε συνεργασία με την ομάδα Αιγαίου, έχει τοποθετηθεί η ειδική ράμπα Seatrac για όσους την έχουν ανάγκη.

Ηγουμενίτσα, Σύβοτα

 

Τα μεθυστικά Σύβοτα, δίνουν αγάπη στους ανθρώπους που δίχως την τοποθέτηση της ειδικής μπάρας, δεν θα μπορούσαν να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά της θάλασσας.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις παραλίες της Ελλάδας που διαθέτουν ειδική ράμπα.
Αναδημοσίευση απο popaganda.gr
Συντάκτρια: Λουίζα Σολομών – Πάντα