Ο Ιρλανδός συγγραφέας Κόνορ Μακφέρσον αποδεικνύεται ένα από τα θεατρικά αουτσάιντερ, αφού έργα του επέλεξαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικοί Ελληνες σκηνοθέτες. Και τα δύο έργα πήγαν τόσο καλά την περσινή χρονιά που επέστρεψαν δριμύτερα!
Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη του οποίου ο «Φάρος» σπάει ταμεία και φέτος στο θέατρο Αθηνών. Ακροβατώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον μαγικό ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά διαγραμμένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους, το έργο είναι στην ουσία ένα «μακρύ ταξίδι της νύχτας μέσα στη μέρα». Mια τρυφερή παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση. Ο Μακφέρσον αγαπάει τους ήρωές του και μας κάνει να τους αγαπήσουμε κι εμείς. Αν η ζωή είναι ένα ταξίδι όπου όλοι ξέρουμε το τέλος, αξίζει να το κάνουμε μαζί. Κι αν αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν αποτύχει σε όλα, δουλειά, έρωτα, σχέσεις, αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, τότε την αξίζουμε κι εμείς.
Ο αγγλικός τίτλος του έργου, «The Seafarer» (ο Ναυτικός), είναι δανεισμένος από ένα ομώνυμο ποίημα ανωνύμου, γράμμένο στα αρχαία Αγγλικά, στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου ένας ναυτικός μιλάει στους στεριανούς για τις οδύνες της ζωής στη θάλασσα και προσεύχεται στον Θεό.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Αθανασία Σμαραγδή. Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας – Έλενα Σκουλά.
Παράλληλα, η Ελένη Σκότη παρουσιάζει εκ νέου με την Ομάδα Νάμα το έργο του «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Μια μαύρη κωμωδία ιρλανδέζικου ρεαλισμού, που χειρίζεται με χιούμορ, αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, που φτάνουν ως την ακραία βία.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν άνδρα κοντά στα πενήντα, τον Τόμμυ, που έχει αποχωριστεί την οικογένειά του και ζει μόνος πια σε ένα τμήμα του σπιτιού τού θείου του Μώρις, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Οι δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ. Το έργο αρχίζει με τον Τόμμυ να φέρνει στον εργένικο και εντελώς ακατάστατο χώρο του μια νεαρή πόρνη, την Έιμυ, που μόλις την έσωσε από άγρια επίθεση του φίλου της Κένεθ, του ανθρώπου που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια σχέση αρχίζει, που θα διαταράξει την όποια ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων και που ενδεχομένως θα εξελιχθεί σε ερωτική αλλά με εμπόδια, αναστολές και επιφυλάξεις από όλους.
Συντελεστές: Παραγωγή: Ομάδα Νάμα. Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Σκηνικά, Κοστούμια, Δ/νση Παραγ.:Γιώργος Χατζηνικολάου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Μουσική & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μούγιος. Διανομή: Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου, Αργύρης Σαζακλής
Ποιος είναι όμως ο Κόνορ Μακ Φέρσον; Ο Conor McPherson είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου του 1971 στο Δουβλίνο και φοίτησε στο University College του Δουβλίνου (USD). Ονομάστηκε από τους New York Times ως «ο καλύτερος θεατρικός συγγραφέας της γενιάς του». Ο Conor κέρδισε το βραβείο George Devine το 1997 με το έργο του St Nicholas καθώς και το βραβείο Olivier για το καλύτερο νέο θεατρικό έργο το 1999 το The Weir. Το 2006 κέρδισε το βραβείο Tony για το «Shining City» και το βραβείο Olivier για το καλύτερο θεατρικό έργο, «Seafarer» (Ο Φάρος). Το 2011 έγραψε και σκηνοθέτησε το Veil για το Εθνικό Θέατρο και το 2012 διασκεύασε τον «Χορό του Θανάτου» του Strindberg για το θέατρο Donmar Trafalgar. Το «The Night Alive» (Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας) κέρδισε το βραβείο New York Drama Critics Circle για το 2013-14 και έκανε πρεμιέρα στο Donmar τον Ιούνιο του 2013 στο Λονδίνο ενώ μετέπειτα μεταφέρθηκε και στο Atlantic Theater στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2013.
Ο Conor γράφει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και το 2008 ξεκίνησε την παραγωγή στην ταινία «The Eclipse», η οποία σημάδεψε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης. Ο Conor εργάζεται επί του παρόντος στο σενάριο Double Cross για τον Paul Greengrass. Το αρχικό του τηλεοπτικό δράμα Paula, που διασκεύασε για την Cuba Pictures και το BBC NI για το BBC2, προβλήθηκε τον Μάιο του 2017 με εξαιρετικές κριτικές. Το Κορίτσι από τη Βόρεια Χώρα, με μουσική από τον Bob Dylan, είχε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο θέατρο Old Vic τον Ιούλιο του 2017 και μεταφέρθηκε στο West End τον Ιανουάριο του 2018. Ο Μακφέρσον ανακηρύχθηκε, τιμής ένεκεν, Διδάκτωρ της Λογοτεχνίας από το University College του Δουβλίνου, για την συνεισφορά του στο παγκόσμιο θέατρο, τον Ιούνιο του 2013.
πηγή: tospirto.net