Ο  «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου  (σε συνομιλία με τον  μονόλογο  «Ο Λεφτέρης στο αμήν», της Γλυκερίας Μπασδέκη) είναι το δεύτερο εθνικό πορτραίτο που επιχειρεί να παραστήσει (και να παρασταθεί εντός του) η bijoux de kant  και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης.
Ο εμβληματικός ήρωας πασών των Δεσμωτών, επιστρέφει ως ερωτικό φάσμα και φάος, από τη σπηλιά των προσδοκιών που επωμίστηκε εν αγνοία του. Ο Λεφτέρης /Μπολιβάρ στο αμήν της ιστορίας (του) χορεύει την ύστατη χαβάγια μπροστά στον έκθαμβο, έκπληκτο και τρεμάμενο Δημιουργό του.
Η bijoux de kant στο αμήν της δημιουργίας της τσαλαβουτά στα απόνερα της επίσημης ιστορίας,επιθυμώντας  τη δικαίωση των ηρώων και των τάφων τους.

«Μετά τον Ναπολέοντα (Λαπαθιώτη) ήξερα πως ο επόμενος εθνικός (μου/μας)ήρωας θα ήταν  ο Μπολιβάρ, ένα δικό μας παιδί, ένα Ελληνόπουλο από τις ζούγκλες του Αμαζονίου. Τα μεγάλα του χέρια, σαν κουπιά της ιστορίας, θα οδηγήσουν τη λέμβο στα στεγνά των αιώνων. Το συγκλονιστικό μανιφέστο του Νίκου Εγγονόπουλου (κι ένας μονόλογος σπαραγμός της Γλυκερία Μπασδέκη) οδήγησαν τα βήματά μου σ’ αυτό το ταξίδι από το Περού στη Λάρισα  και πάλι πίσω, στο Αμήν…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σκουρλέτης.

Εμείς είχαμε μια σύντομη συζήτηση με τον ηθοποιό Αντώνη Γκρίτση που πρωταγωνιστεί στην παράσταση αυτή, προκειμένου να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι΄αυτήν….

Τι είναι το Μπολιβάρ;  Είναι μια ποιητική σύνθεση του Νίκου Εγγονόπουλου, που με αφορμή την ιδέα του εθνικού ήρωα, προσπαθεί να διαπραγματευτεί αν είναι πραγματικό ή φαντασιακό το αίτημα της Ελευθερίας.

Τι σας γοήτευσε σ΄αυτό; Αυτό το κράμα υπερκόσμιου ήρωα που πλάθει ο ποιητής.

Πού αγγίζει το σήμερα; Κάθε εποχή ψάχνει κι αναζητά ήρωες. Όλο κάτι περισσότερο προσπαθούμε να καταφέρουμε, όλο κατώτεροι των προσδοκιών αποδεικνυόμαστε.

Αγαπημένη φράση από το έργο; «The love of Liberty brought us here» – σύνθημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λιβερίας, που αναφέρεται στο ποίημα.

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει αισιοδοξία και τι σας κάνει απαισιόδοξους; Ο χρόνος που τελειώνει με κάνει να γίνομαι όλο και πιο απαισιόδοξος. Φοβάμαι το θάνατο και το γήρας. Ήμουν πολύ αισιόδοξο παιδάκι άλλοτε. Νιώθω αισιοδοξία όταν βυθίζομαι στην ανάμνηση αυτής της πρώτης συνειδητότητας.

Συντελεστές: Κείμενα: Νίκος Εγγονόπουλος (Μπολιβάρ: ένα ελληνικό ποιήμα / Ενοικιάζεται)  Γλυκερία Μπασδέκη (Ο Λεφτέρης στο Αμήν). Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Σκηνογραφία – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννης Κουκουράκης καιη μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά

Info: Θέταρο Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος
Από 12.01.2018 μέχρι 25.02.2018. Ημέρες και ώρες: Τετάρτη 21:15. Πέμπτη 21:15. Παρασκευή 21:15. Σάββατο 21:15. Κυριακή 19:00