O Κουβανός χορευτής Κάρλος Ακόστα, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του χορού παγκοσμίως, οι κριτικοί τον συγκρίνουν για τα υπερφυσικά άλματα, τις στροφές και το εξαιρετικό κοντρόλ με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ήταν κορυφαίος του Βασιλικού Μπαλέτου του Κόβεντ Γκάρντεν από το 2003 έως το 2015 και έχει χορέψει με τα μεγαλύτερα Μπαλέτα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των American Ballet Theater, Bolshoi Ballet και Paris Opera Ballet, έρχεται μαζί με το Μπαλέτο του Acosta Danza στις 26 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Κάρλος Ακόστα θα παρουσιάσει ένα ειδικά επιλεγμένο ρεπερτόριο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις ελληνικές πρεμιέρες δύο χορογραφιών της Sidi Larbi Cherkaoui, του “Mermaid” και του “Faun” που έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κριτικούς παγκοσμίως. Μαζί τους θα παρουσιαστούν τα έργα: “Impronta” της Maria Rovira, “De Punto a Cabo” του Alexis Fernández, εμπνευσμένο από την Κούβα, και το “Rooster” του Christopher Bruce σε μουσική μερικών από τα διασημότερα τραγούδια των Rolling Stones.

Ο Κάρλος Ακόστα γεννήθηκε στην Αβάνα και σπούδασε στην Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας. Ξεκίνησε την καριέρα του με το National Ballet of Cuba, συνέχισε στο English National Ballet και στο Houston Ballet, πριν εδραιωθεί στο Κόβεντ Γκάρντεν, ως ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών.  Ο πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας του είχαν μεγάλη επιρροή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και το 2003 η παράσταση “Tocororo – A Cuban Tale”, βασισμένη στην παιδική του ηλικία, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στο Sadler’s Wells του Λονδίνου. Η αυτοβιογραφία του “No Way Home” (2007) έγινε best seller, ενώ έχει εμφανιστεί στις κινηματογραφικές ταινίες Day of the Flowers και New York, I Love You.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Olivier (2007) για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στο χορό, το Βραβείο Benois de la Danse (2008) και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων Χορού το 2014, την ίδια χρονιά που του απονεμήθηκε και το παράσημο της Βρετανικής Αυροκρατορίας “Commander of the Most Excellent Order the British Empire” (CBE) για την προσφορά του στο μπαλέτο.

Η ομάδα χορού Acosta Danza, που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κάρλος Ακόστα, έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους κορυφαίους χορογράφους και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα Θέατρα της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου.

Οι χορογραφίες:

Το “Impronta” σε χορογραφία Maria Rovira είναι ένα νέο χορευτικό solo που συνδυάζει τον μοντέρνο και τον σύγχρονο χορό, όπου η κορυφαία χορεύτρια Z. Crespo ερμηνεύει την Βασίλισσα της Θάλασσας. Δημιουργήθηκε για το Acosta Danza και έκανε πρεμιέρα στην Αβάνα τον Φεβρουάριο του 2018.

Η Sidi Larbi Cherkaoui που υπογράφει τη χορογραφία του “Mermaid” και ερμηνεύουν ο Κάρλος Ακόστα και η Marta Ortega αντί να αναδημιουργήσει στην κυριολεξία την εικόνα μιας γοργόνας, τοποθετεί την Marta Ortega πάνω σε πουέντ. Όπως ένα ψάρι που προσπαθεί να περπατήσει έξω από το νερό, ή ένας ξένος σε άγνωστο έδαφος, έτσι και η γοργόνα αναζητά βοήθεια και καθοδήγηση.
Η μουσική σύνθεση, έγινε σε συνεργασία με τον Woojae Park και εμπνέεται από τα παραδοσιακά κορεατικά τραγούδια της θάλασσας, δημιουργώντας ένα αιθέριο και κινούμενο τοπίο για τους χορευτές.

Το “Faun” το δεύτερο έργο που φέρει την υπογραφή της, της ανατέθηκε αρχικά από το Θέατρο Sadler’s Wells ως μέρος της παραγωγής του “In the Spirit of Diaghilev”, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση των Ballets Russell του Sergei Diaghilev. Το “Faun” είναι η ερμηνεία της Cherkaoui για το “L’apres-midi d’un faune”.
Με την προσθήκη της μουσικής του Nitin Sawhney στο αναγνωρίσιμη παρτιτούρα του Debussy, το “Faun” εναποθέτει στη σκηνή τις πολιτιστικές του επιρροές και γίνεται πρωτόγονο και ταυτόχρονα σύγχρονο, βαθιά συνδεδεμένο με την ιστορία και τη γεωγραφία του κόσμου.

Το “De Punto a Cabo” σε χορογραφία Alexis Fernández (Maca) που θα χορέψει η ομάδα Acosta Danza, εμπνεύστηκε ο χορογράφος από τη σύγχρονη Κούβα και αντιπροσωπεύει τις αντιθέσεις ανάμεσα στο παραδοσιακό και το σύγχρονο, τη φτώχεια και την ανάπτυξη, το κλασικό και το αναπάντεχο…

Το “Rooster” που θα χορέψουν ο Κάρλος Ακόστα και το μπαλέτο Acosta Danza είναι μια γιορτή της μουσικής και της εποχής μερικών από των πιο εμβληματικών τραγουδιών των Rolling Stones.
Ο χορογράφος Christopher Bruce σημειώνει: «Στην εφηβεία μου έζησα με αυτά τα τραγούδια. Δανειστήκαμε οκτώ κομμάτια και τα συνδέσαμε με τις εικόνες που υπάρχουν στους στίχους. Με το Little Red Rooster ως αφετηρία μου, δημιούργησα “κορδωμένα κοκόρια” που συμβολίζουν τους κομψούς αλλά και σωβινιστές νέους της γενιάς μου. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες βλέπουν την ανδρική επιδειξιομανία με ειρωνική διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι κάτι από την αέναη μάχη των φύλων».

Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν στον οργανισμό Coeurs pour Tous Hellas (Καρδιές για Όλους)
Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Coeurs pour Tous Hellas συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι η κάλυψη των νοσηλίων για τις επεμβάσεις, που πραγματοποιεί φιλανθρωπικά, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, με τη αφιλοκερδή σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών του Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Το Coeurs pour Tous Hellas έως σήμερα, έχει υποστηρίξει 106 άπορα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.

Info

26 Σεπτεμβρίου 2018
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη
Τηλ.: 210-3241807 / 324858
στις 21:00. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με το διάλειμμα. Προπώληση: 211 800 51 41

 

πηγή: tospirto.net