Μετά από τις παραστάσεις του Μαΐου, η θεατρική σειρά «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Χρήστος Πασσαλής επιστρέφει με την επανάληψη του καινούριου επεισοδίου/κεφαλαίου, το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», στις 26 Οκτωβρίου 2018 στο ΒIOS.

Μετά το «Κεφάλαιο 7-ΠΙΣΤΗ» και το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ 33-ΑΓΑΠΗ/ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΝΤΙΛΟΠΗ» (Ιανουάριος 2017, BIOS) που ακολούθησαν την ηρωίδα του «Βιβλίου» στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τον θάνατο του εραστή της και στην κάθοδό της στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να τον βρει, το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1- ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» βρίσκει την ηρωίδα στο δωμάτιο ενός Υπνωτιστή. Με τη βοήθειά του, πραγματοποιεί ένα παράδοξο ταξίδι στον χρόνο και στη μνήμη της: επιστρέφει στη στιγμή όπου ο εραστής της πέθανε όσο αυτή τον περίμενε σε ένα ξενοδοχείο. Όμως η μνήμη και το όνειρο μέσα στο οποίο μπαίνει έχει τους δικούς του νόμους και τους δικούς του κανόνες, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και η έκπληξη που την περιμένει εκεί θα την οδηγήσει τελικά, χωρίς καθόλου να το περιμένει, στον Παράδεισο.

Το «ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1- ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» είναι ένα όνειρο. Είναι μια προσπάθεια ανασύστασης της μνήμης και μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στην τάξη και τη λογική αυτού που ονομάζουμε «πραγματικότητα». Είναι η επιστροφή της Ε., της ηρωίδας του ΒΙΒΛΙΟΥ, στο παρελθόν, η σύγκρουσή της με αυτό και η προσπάθεια απελευθέρωσής της από αυτό. Είναι η είσοδος σε έναν χώρο και χρόνο απολύτως υποκειμενικό και αινιγματικό, όπου οι νόμοι του πραγματικού κόσμου παύουν να ισχύουν, όπου μια τηλεόραση δίνει συμβουλές στην ηρωίδα και όπου τα φαντάσματα υπάρχουν και τραγουδούν.
Βασισμένο σε ένα κείμενο του Χρήστου Πασσαλή, το κεφάλαιο αυτό δημιουργήθηκε επηρεασμένο από τα έργα του εικαστικού James Turrell, του κινηματογραφιστή Apichatpong Weerasethakul και τα έργα της Aleksandra Waliszewska και του Marcel Dzama.

Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του La Cité Internationale des Arts (Παρίσι) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα) και σε συμπαραγωγή με το BIOS και είναι αφιερωμένο στον David Lynch.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ είναι μια θεατρική ‘σειρά’, που κατ’αναλογία με τις λογοτεχνικές ή τηλεοπτικές σειρές παρουσιάζει περιοδικά τα κεφάλαιά του. Η παρουσίαση των κεφαλαίων αυτών δε διατηρεί τη χρονική συνέχεια της ιστορίας, αλλά αντιθέτως, η διαδοχή τους είναι άτακτη, υπακούοντας περισσότερο σε μια συναισθηματική παρά σε μια λογική συνέχεια ή/και στις ανάγκες της καλλιτεχνικής ομάδας με διαρκή στόχο την επινόηση ενός θεάτρου που ακόμα δεν έχουμε δει. Aφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που χάνει τον εραστή της, τις προσπάθειες της να αντιμετωπίσει την απώλεια καθώς επίσης και τις προσπάθειες της να τον βρει, ακόμα και αν αυτό παραβιάζει όλους τους κανόνες βάσει των οποίων σκεφτόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 

Σκηνοθεσία-Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής. Δραματουργία: Ελένη Βεργέτη, Άγγελος Σκασίλας. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα. Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής. Μουσική επιμέλεια: Coti K., Χρήστος Πασσαλής. Πρωτότυπη μουσική: Coti K. 

Ερμηνεύουν: Eλένη Βεργέτη, Άρης Αρμαγανίδης, Μιχάλης Κίμωνας, Χρήστος Πασσαλής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 στις 21:00. Παραστάσεις: από 26 Οκτωβρίου 2018 έως 18 Νοεμβρίου 2018. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00 (εκτός από 25.10.2018). Τιμές εισιτηρίων: 10 € ενιαίο. Διάρκεια: 90 λεπτά. Χώρος: ΒΙΟS Main.  Διεύθυνση: Πειραιώς 84, Αθήνα. Τηλέφωνο κρατήσεων:  210-3425335

 

πηγή: tospirto.net