Ο Σωτήρης Χατζάκης ενσαρκώνει τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, αλλά και σκηνοθετεί τον εαυτό του στο μονόλογο «Το τελευταίο μάθημα». Ένα μάθημα μουσικής που γρήγορα εξελίσσεται σε μάθημα ζωής. Το έργο επικεντρώνεται στην τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας. Πρόκειται για ένα συγκινητικό φόρο τιμής στο μεγάλο ρώσο μουσουργό του 20ού αιώνα που θα παρουσιαστεί στις 19, 20, 21, 22, 29 και 30 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας).

Το κείμενο «Allegria οpus 147» του Ζοέλ Ζουανό μετέφρασε στα ελληνικά η Ζωή Μητσάκου. Εκτός από τον Σωτήρη Χατζάκη επί σκηνής η Αθηνά Γιατρά (βιόλα) και ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο) που ερμηνεύουν ζωντανά αποσπάσματα από τη Σονάτα Allegria, έργο 147 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το κείμενο του Ζουαννώ μετέφρασε στα ελληνικά η Ζωή Μητσάκου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ.

Το έργο:
Για πρώτη φορά, μέσα σε 15 χρόνια, ο Ντμίτρι, ο καθηγητής μουσικής της Βιργινίας, έχει αργοπορήσει. Σήμερα παραδίδει το τελευταίο του μάθημα. Σε αυτό το έργο του, που έχει θέμα την τέχνη και τα μυστήρια της δημιουργίας, το μάθημα της μουσικής εξελίσσεται γρήγορα σε μάθημα ζωής. Γύρω από μια πρόβα που παρακολουθούμε σε χρόνο πραγματικό, ο συγγραφέας Ζοέλ Ζουανό δημιουργεί σε κοντραπούντο τη συμφωνία του κόσμου. Κάτω από το τέμπο, νιώθουμε τα αγκομαχητά της ζωής, του θανάτου, της απόγνωσης: το πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια της τέχνης σε μία μόνο νότα: ένα θεόγυμνο σι, πικρό, στυφό και τραχύ. Τη στιγμή που η παγκόσμια κατάσταση εισάγει την αμφιβολία στη θέση που θα έπρεπε να κατέχει η τέχνη, το μάθημα μουσικής πάνω στο έργο Allegria είναι η απάντηση. Ο δάσκαλος μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη δεν συνιστά μόνο τον συνεκτικό δεσμό της κοινότητας, αλλά την ίδια την επιβίωση του είδους. Ο καλλιτέχνης πρέπει να διασχίζει τον κύκλο της φωτιάς και, στο τέλος, να πετάει μόνος του, να εγκαταλείπει τον εαυτό του στην ανοιχτή θάλασσα. Ούτε δάκρυα, ούτε κραυγές. Ούτε συναισθήματα.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Μετάφραση στα ελληνικά: Ζωή Μητσάκου
Σκηνικά, κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Κατσακούλη

Ντμίτρι: Σωτήρης Χατζάκης
Βιργινία: Αθηνά Γιατρά -βιόλα
Θωμάς: Μάνος Κιτσικόπουλος -πιάνο

Info

19 Απριλίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Aίθουσα Νίκος Σκαλκώτας) Και Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 Απριλίου, Κυριακή 29 & Δευτέρα 30 Απριλίου στις 21:00 Tιμές εισιτηρίων: 7 € (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 €, 15 €

29 Απριλίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
& Δευτέρα 30 Απριλίου στις 21:00 Tιμές εισιτηρίων: 7 € (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 €, 15 €

 

πηγή: tospirto.net