Το να μεταφέρεις τη συγγραφική φωνή και τον έντονο λόγο του σπουδαίου συγγραφέα Φίλιπ Ροθπου «έφυγε» από τη ζωή στις 22 Μαίου 2018- στη μεγάλη οθόνη δεν είναι εύκολο πράγμα. Έχει ουκ ολίγες φορές αποδειχθεί ότι ο τρόπος που εκφράζεται και μεγαλουργεί επί χάρτου, δεν μπορεί να «μεταγραφεί» κινηματογραφικά με τρόπο τέτοιο που να μαγέψει και να «πείσει» τους αναγνώστες του.
Από το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» μέχρι το «Ανθρώπινο Στίγμα» και από την «Ελεγεία Ενός Έρωτα» μέχρι την «Ταπείνωση», ο εκάστοτε δημιουργός- σκηνοθέτης δεν κατάφερε να αποδώσει το μεγαλείο και την ιδιαιτερότητα μιας πλούσιας, μεστής αλλά και εμμονικής γραφής.

«Αμερικανικό Ειδύλλιο»
Το βιβλίο: Χάρισε στο συγγραφέα βραβείο Πούλιτζερ (1998). Ένας άντρας ζει- το ημερολόγιο δείχνει 1960- παλεύει, μεγαλουργεί και καταστρέφεται μαζί με το Αμερικανικό όνειρο. Ρεαλιστικό και βίαιο τα βάζει με τη χώρα όπου θέλεις να παίρνεις βαθιές ανάσες και να νιώθεις σημαντικός, χτίζοντας μία ζωή με φιλοδοξίες, προοπτική και αγάπη. Την ίδια στιγμή τρομάζεις με τις αλλαγές, έρχεσαι αντιμέτωπος με την πτώση και τη συντριβή. Ένα πολιτικό, ιστορικό και φιλοσοφικό ανάγνωσμα!

Η ταινία: Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σκηνοθετεί- μεταξύ άλλων- τον εαυτό του. Γίνεται ο Αμερικανο-εβραίος επιχειρηματίας και οικογενειάρχης που βλέπει τη βολεμένη του ζωή να ανατρέπεται κατά τη διάρκεια των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών της δεκαετίας του ’60. Ανόητη μεταφορά, άνευρο αποτέλεσμα.

«Ανθρώπινο στίγμα»
Το βιβλίο: Ασχολείται με τις «αρχές» που έχουν θεριέψει την Αμερικανική κοινωνία. Ρατσισμός, sex, ταυτότητες ανθρώπων που ζουν και εξελίσσονται μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Ένας διάσημος καθηγητής των κλασικών σπουδών κατηγορείται για ρατσιστική συμπεριφορά αλλά επιλέγει να παραιτηθεί παρά να αποκαλύψει το ένοχο μυστικό του και να αθωωθεί! Είναι η εποχή που η υπόθεση της Μόνικας Λουίνσκι και του λεκέ που άφησε ο Πρόεδρος Κλίντον στο μπλε φόρεμά της κάνουν την Αμερική να υποκύψει στον πουριτανισμό και την πολιτική ορθότητα. Ο έρωτας του ήρωα με μία νεότερη γυναίκα και ένας βίαιος –πρώην- σύζυγος δημιουργούν ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο.

Η ταινία: Με ένα πολύ αξιόλογο καστ ηθοποιών όπως ο Άντονι Χόπκινς, η Νικόλ Κίντμαν και ο Εντ Χάρις, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μπετόν κάνει κινηματογράφο που θα διέπρεπε σε μία αίθουσα διαλέξεων με τσάι και σχετική συμπάθεια για τον καθηγητή και την 40χρονη καθαρίστρια. Μέτριο με καλές προθέσεις αλλά πολύ καθώς πρέπει περιεχόμενο.

«Ελεγεία ενός έρωτα»
Το βιβλίο: «Το ζώο που ξεψυχά» γράφτηκε για τον Ντέιβιντ Κέπες που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης και διάσημος παρουσιαστής πολιτιστικής εκπομπής στην τηλεόραση. Εξήντα και φύγαμε στα χρόνια ζει ως «χειραφετημένος άνδρας», ελεύθερος από τα δεσμά της οικογένειας ή της μόνιμης συντρόφου, αφιερώνοντας τη ζωή του στο σεξ και την αισθητική. Και το πλούσιο σεξ φέρνει στο κρεβάτι του μία 20χρονη που θα του αλλάξει την ζωή. Ο φόβος του θανάτου, το γήρας, ο πόνος και η λαγνεία μπλέκουν ηδονικά με την ιστορία και τις βασικές αρχές της κοινωνίας.

Η ταινία: Καλύτερα να ξεφυλλίσεις ένα ρομάντσο του παλιού καλού καιρού! Το περιεχόμενο του βιβλίου γίνεται στιλιζαρισμένο παραμύθι με πολλά υπονοούμενα, κοφτές ανάσες λαγνείας, μάτια πλάνα και έρωτες- κονφετί.

«Ταπείνωση» 
Το βιβλίο: Ένας κορυφαίος ηθοποιός του αμερικανικού θεάτρου επί δεκαετίες διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του και έρχεται αντιμέτωπος με την φθορά. Ανεβαίνοντας στη σκηνή, αισθάνεται σαν παράφρονας και συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος. Η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του έχει χαθεί• φαντάζεται ότι το κοινό του τον λοιδορεί και τον χλευάζει• δεν κατορθώνει πια να υποκριθεί πειστικά ότι είναι κάποιος άλλος. Η απώλεια, η διαύγεια του μυαλού, η μάχη με τον χρόνο. Ένα βιβλίο για τα αμείλικτα γηρατειά με το χιούμορ και τη γοητεία μιας «πένας» που σπέρνει και θερίζει ανέμους τέχνης και μεγαλείου.

H ταινία: Ας είναι καλά ο Αλ Πατσίνο διότι ο σκηνοθέτης Μπάρι Λέβινσον δεν πήρε χαμπάρι τι γινόταν με το κείμενο του Φίλιπ Ροθ! Που μυαλό για να αποδοθεί με εύστοχο τρόπο η διαύγεια και η ειλικρίνεια του συγγραφέα σε ένα βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Σάιμον Άξλερ, που είναι γνωστός και μη εξαιρετέος σαιξπηρικός ερμηνευτής. Αυτός που τα είχε όλα και τα έχασε πέφτοντας σε κατάθλιψη. Ψυχιατρεία, απομόνωση, περίεργα φλερτ, ερωτικά μπερδέματα, καταστροφές επί θεατρικής σκηνής και χιούμορ. Στο βιβλίο αυτά, διότι στις σκοτεινές αίθουσες…. δεν έφτασαν!

«Αγανάκτηση»
Κι ήρθε η ώρα της «Αγανάκτησης». Ξάφνου όλα μοιάζουν θετικά και αισιόδοξα. Η σκηνοθετική υπογραφή του –μέχρι πρότινος παραγωγού και σεναριογράφου (Brokeback Mountain- Τίγρης και Δράκος)-Τζέιμς Σέιμους που έχει κερδίσει Bafta, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο στις Κάννες, ενώ έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, εγγυάται ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Ο ηθοποιός Λόγκαν Λέρμαν υποδύεται τον αγανακτισμένο ήρωα που καταλήγει να πολεμά και να πεθαίνει στην Κορέα με κύρια χαρακτηριστικά το πείσμα, την αυτοκαταστροφική του διάθεση και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Δίνει το δικό του αγώνα, με τα δικά του πιστεύω και χαράζει τη δική του πορεία χωρίς να μπορεί να υποκύψει σε πρέπει και κανόνες. Έτσι, ο γιος κρεοπώλη και άριστος μαθητής καταφέρνει να πάρει υποτροφία για ένα κολέγιο στο Οχάιο ενώ νιώθει να ασφυκτιά και να έρχεται αντιμέτωπος με τον υπερσυντηρισμό της Αμερικής της δεκαετίας του ’50. Δεν είναι το μεγάλο αριστούργημα αλλά είναι μία αξιοπρεπέστατη απόδοση ενός βιβλίου που «διακατέχεται» από την εξαιρετική γραφή του Φίλιπ Ροθ. Αυτή είναι και η παγίδα σε κάθε προηγούμενη απόπειρα κινηματογραφικής μεταφοράς. Ο τρόπος του συγγραφέα, η ιστορία, η πολιτική, η πυκνή και επί της ουσίας γραφή που δεν επιτρέπουν παιχνίδια και επιφανειακές προσεγγίσεις. Ο Φίλιπ Ροθ δεν «αιχμαλωτίζεται». Δύσκολα, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να περιοριστεί σε μερικά καρέ…

 

πηγή: tospirto.net