Υπήρξε πρωτοπόρος ζωγράφος, ευφάνταστος σκηνογράφος, ταλαντούχος χαράκτης αλλά και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Ο Γιάννης Μόραλης, η εμβληματική αυτή προσωπικότητα των τεχνών θα τιμηθεί τώρα με μεγάλη αναδρομική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και την οργανώνουν το Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη συμπαράσταση της οικογένειας του ζωγράφου. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων, με την  έκθεση να «επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του».
Τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα του καλλιτέχνη ως τις 10 Φεβρουαρίου του 2019, στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Αρτα τον Απρίλιο του 1916 και πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2009. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, για να εγκατασταθεί αμέσως μετά στο Παρίσι. Με την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1957 εξελέγη τακτικός καθηγητής του εργαστηρίου ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Το 1958 θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Αντώνη Σώχο, ενώ το 1959 έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή του. Το 1998 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης της Τιμής από την ελληνική κυβέρνηση.

 

πηγή: tospirto.net