Θα ζούσαμε ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό καλοκαίρι αν δεν μας είχε χτυπήσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Αλλά το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην… Έχουν προηγηθεί δυόμισι μήνες υποχρεωτικής μουσικής απραξίας και θα ακολουθήσει κι άλλος ένας ώσπου ν’ ανοίξει ξανά ο χώρος των συναυλιών. Με μεγάλη προσοχή και περιοριστικά μέτρα.

 
Γιώργος Πέτρου και Καμεράτα
Γιώργος Πέτρου και Καμεράτα

Με πληρότητα χώρων το πολύ στο 40%, αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας ενάμισι ή δύο μέτρων και άλλα πιθανά πρωτόκολλα, οι συναυλίες δεν «βγαίνουν» οικονομικά. Κανένας διοργανωτής δεν παίρνει το ρίσκο και κανένας καλλιτέχνης δεν διακινδυνεύει να κάνει συναυλίες. Αυτό ισχύει για τους Έλληνες, διότι τους ξένους, έτσι κι αλλιώς, τους ξεχνάμε για το 2020, αφού ήδη τα φεστιβάλ Release Athens και Ejekt έχουν μετατοπίσει τα μεγάλα συναυλιακά events τους για έναν ολόκληρο χρόνο μετά.

Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης
Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης

Το γεγονός ότι περάσαμε το πρώτο σκέλος της πανδημίας με σχετικά μικρές υγειονομικού χαρακτήρα απώλειες αφήνει ένα περιθώριο για να ανοίξει κάπως η συναυλιακή μας σκηνή. Αφήνοντας στην άκρη τα μικρά live που κάνουν χώροι εστίασης με αίθριο, η 15η Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου –πιθανόν περιορισμένης χρονικής διάρκειας– σημαντικών συναυλιακών δραστηριοτήτων.

 
Μόνικα
Μόνικα

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παγώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των φετινών του εκδηλώσεων, ανοίγει το Ηρώδειο με ειδικές συνθήκες ταξιθεσίας –μάξιμουμ 800 άτομα σε έναν χώρο που γεμίζει με πάνω από 4.000 θεατές– και διπλές ημερομηνίες ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μουσικόφιλοι. Το ξεκίνημα γίνεται στις 15 (και 16) Ιουλίου με το συναυλιακό event «Τους προβολείς στήσε», ένα αφιέρωμα στη θεατρική πλευρά του Θάνου Μικρούτσικου, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη κ.ά. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο σημαντικά διήμερα, ένα με τους Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη («Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων») και ένα με τη Μόνικα («Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο»), καθώς και συναυλίες της ΚΟΑ, της συμφωνικής της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Προσθέστε ακόμα δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και μια Μικρή Επίδαυρο ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει δωρεάν τον χώρο της, αλλά και τα συστήματα ήχου και φωτισμού, στην ελεύθερη συναυλιακή αγορά είναι σημαντική. Μετατοπίζει μάλιστα και τη σκηνή της κατά 90° δεξιόστροφα ώστε να αυξηθεί ο λειτουργικός χώρος για το κοινό και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Για ένα μήνα, λοιπόν, από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου, θα απολαύσουμε εκεί σημαντικά live events. Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως ανεπίσημες πληροφορίες λένε ότι στο Γκάζι θα δούμε, μεταξύ άλλων, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Κωστή Μαραβέγια, αλλά και την Άννα Βίσση.

Ανίτα Ρατσβελισβίλι
Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός» που άπλωσε το υπουργείο σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της επικράτειας (με το αντίτιμο της εισόδου που ισχύει για κάθε χώρο) αφορά προφανώς κι εμάς τους Αθηναίους και μάλιστα με σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρεμιέρα με τη διάσημη μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά (18/7) σίγουρα ξεχωρίζει, αλλά θα έχουμε και συναυλία για τα 95 χρόνια του Μίκη στο Θησείο (29/7), τους αποκατεστημένους «Απάχηδες των Αθηνών» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη τον Σεπτέμβριο, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, τη Μαρίνα Σάττι και το φωνητικό της σύνολο chores, την ΚΟΑ και τα σύνολά της σε πολλά μέρη (Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 21/7, Μονή Καισαριανής 27/7, Ναός Απόλλωνα Σούνιο 2/8, Βυζαντινό Μουσείο 3/8 κ.ά.), την Καμεράτα με τη «Μήδεια» του Georg Benda στο Σούνιο, τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη στο Βυζαντινό Μουσείο και άλλα ενδιαφέροντα.

Συντάκτης: Γιώργος Χαρωνίτης
Πηγή: www.athinorama.gr