Με σημαντικές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν τα φετινά βραβεία Πούλιτζερ 

Η ανακοίνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου αλλά τα προβλήματα από την εξάπλωση της νόσου Covid-19 υποχρεώσαν τους διοργανωτές να το μεταθέσουν για ένα δεκαπενθήμερο αργότερα. 

Η επικεφαλής της επιτροπής, Ντέινα Κάνεντι, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας τα αποτελέσματα, από το σαλόνι του σπιτιού της, επισημαίνοντας ότι τα βραβεία είχαν απονεμηθεί για πρώτη φορά το 1917, περίπου ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα της Ισπανικής Γρίπης.  

Η ιστοσελίδα ProPublica και η εφημερίδα Anchorage Daily News κέρδισαν το Πούλιτζερ στην κορυφαία κατηγορία της δημοσιογραφίας στην υπηρεσία της κοινής γνώμης, για την έρευνά τους σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε μικρά χωριά της Αλάσκα όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες και η αστυνόμευση είναι σχεδόν μηδαμινή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτη.  

Το πρακτορείο Reuters βραβεύθηκε με Πούλιτζερ για την καλύτερη φωτογραφία στην κατηγορία των έκτακτων νέων, για την κάλυψη των περυσινών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, και το Associated Press έλαβε το βραβείο φωτογραφίας για τις εικόνες καταστολής στο Κασμίρ της Ινδίας.   Οι New York Times τιμήθηκαν με τρία βραβεία και αποτελεί πλέον το πιο πολυβραβευμένο μέσο για φέτος, για μια σειρά άρθρων σχετικά με την κρίση των ταξί στη Νέα Υόρκη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.  

Δύο βραβεία έλαβαν και ο μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica και το περιοδικό New Yorker.   Ο Αμερικανός συγγραφέας Κόλσον Ουάιτχεντ έγινε ο τέταρτος στην ιστορία των βραβείων που τιμάται για δεύτερη φορά με Πούλιτζερ, καθώς διακρίθηκε για το βιβλίο του «The Nickel Boys», στο οποίο καταγράφει τα δεινά και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν μαύροι ανήλικοι σε αναμορφωτήριο της Φλόριντα. Ο 50χρονος είχε κερδίσει και το 2017 στην κατηγορία της μυθοπλασίας για το μυθιστόρημά του «Underground Railroad».  

Το τοπικό «The Courier-Journal of Louisville» τιμήθηκε με το βραβείο έκδοσης Breaking News για την αποκάλυψη φυλετικών ανισοτήτων και άλλων προβλημάτων σε ομοσπονδιακές φυλακές.   Φέτος, για πρώτη φορά η επιτροπή των Πούλιτζερ απένειμε βραβείο για ραδιοφωνικό ρεπορτάζ, στην εκπομπή «This American Life» για το επεισόδιο της «The Out Crowd», στο οποίο αναλύθηκε η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.  

Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) θεωρείται η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία ενώ τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.  Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή που επίσημα διοικείται από τη Μεταπτυχιακή Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βραβείο θεσπίστηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του Τζόζεφ Πούλιτζερ, ενός Ουγγρο-Αμερικανού δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας των τελών του 19ου αιώνα που άφησε σπουδαίο κληροδότημα στη παραπάνω σχολή.   Μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του βραβείου δημοσιογραφίας.

Πηγή: www.lifo.gr