Με πρωτότυπα έργα καταπιάνονται νέοι δημιουργοί χορογράφοι και νέοι μουσικοί-συνθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα παρουσιάζουν για δύο ημέρες, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου, στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στο πλαίσιο του Megaron Undergound. Σε αυτές τις δύο παραστάσεις επτά καλλιτεχνικά ζεύγη –μέσα από επτά διαφορετικές πρακτικές, επτά διαδικασίες δημιουργίας και σύνθεσης– παρουσιάζουν τα process-based projects τους που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του εντατικού workshop.

Οι δύο παραστάσεις είναι αποτέλεσμα του πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος Breaking Art που άρχισε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε ύστερα από οκτώ εβδομάδες workshop συνεργασίας ανάμεσα στη χορογράφο και εκπαιδευτικό Σοφία Μαυραγάνη, στον μουσικό, συνθέτη και ερευνητή νέων μέσων Θάνο Πολυμενέα-Λιοντήρη και σε νεαρούς καλλιτέχνες.

«Το Βreaking Art προέκυψε ως επιθυμία να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στο σύγχρονο χορό και τη μουσική και ως ανάγκη να στηθεί ένα δίκτυο πειραματισμού και συνεργασίας που να γεφυρώνει την απόσταση που βιώνει ο νέος καλλιτέχνης ανάμεσα στην εκπαιδευτική με την επαγγελματική  πραγματικότητα» αναφέρει στο www.tospirto.net η Σοφία Μαυραγάνη, η χορογράφος που είχε την ιδέα του εγχειρήματος, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και συνεχίζει περιγράφοντάς μας τι θα δούμε «Στις παραστάσεις βλέπουμε τα εφτά μικρά έργα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των χορογράφων και των συνθετών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το Βreaking Art  ξεκίνησε με ένα εντατικό εργαστήριο μιας εβδομάδας. Τα δείγματα γραφής των νέων καλλιτεχνών, οι ιδέες τους και η διαθεσιμότητά τους να δοκιμάσουν, να συνεργαστούν και να εξελιχθούν ήταν τόσο υψηλά που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Στη συνέχεια ορίστηκαν οι ομάδες των χορογράφων και των συνθετών και άρχισε η περίοδος των προβών όπου οι συμμετέχοντες δοκίμασαν στρατηγικές συνεργασίας, παίδεψαν και εξέλιξαν τα εργαλεία σύνθεσης και ερμηνείας που προτάθηκαν, ζορίστηκαν, ευχαριστήθηκαν και δημιούργησαν».

Το workshop μελετά τη σχέση χορού και μουσικής, μέσω μιας συνεργατικής διαδικασίας που προσφέρει τόσο τεχνικά εργαλεία δημιουργίας στους συμμετέχοντες όσο και την εμπειρία της δημιουργικής ζύμωσης. Έχοντας ως στόχο την καλλιτεχνική στήριξη και ενδυνάμωση ανερχόμενων καλλιτεχνών, το Breaking Art φέρνει σε επαφή, μέσω της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας, δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενεργοποιούνται σε διαφορετικά πεδία ακολουθώντας διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες, νέοι χορογράφοι και συνθέτες, εξερευνούν και πειραματίζονται πάνω στη σχέση μουσικής και χορογραφικής σύνθεσης. Με την καθοδήγηση των εισηγητών δοκιμάζουν διαφορετικές μορφές συνεργασίας και αναπτύσσουν στρατηγικές δημιουργίας με έμφαση στην καλλιέργεια του προσωπικού και πρωτότυπου λεξιλογίου.

«Με έχουν εντυπωσιάσει η δημιουργικότητα, η πειθαρχία, η συνεργατικότητα και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού με το οποίο δουλεύουν όλοι οι συμμετέχοντες. Η τρίμηνη αυτή διαδικασία είναι τόσο απολαυστική που καταλήγει εθιστική», προσθέτει η Σοφία Μαυραγάνη, ενώ αποκαλύπτει πως «Το breaking art ετοιμάζεται ήδη για την επόμενή του περιπέτεια που θα πραγματοποιηθεί το 2019 και πάλι σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».

Συντελεστές

Χορογράφοι: Ξένια Βλάχου-Κογχυλάκη (GR), Πέπη Ζαχαροπούλου (GR), Νεφέλη Καδιοπούλου-Αστερίου (GR), Μαρίνα Μήλιου (GR), Κλειώ Μόκα (GR), Αλεξάνδρα Τσοτανίδου (GR), Caterina Danzico (ΙT), Eva-Maria Schaller (ΑT), Marianne Tuckman (UK/DE).
Συνθέτες: Νίκος Αντωνόπουλος (GR), Νίκος Γαλενιανός (GR), Οδυσσέας Μανιδάκης (GR), Iωάννης Μαραμαθάς (GR), Στράτος Μπιχάκης (GR), Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου (GR), Jeph Vanger (GR/UK).
Εισηγητές: Σοφία Μαυραγάνη, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Info

16 Μαρτίου 2018
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη στις 21:00 Τιμή εισιτηρίου: 5 € (γενική είσοδος)

 

πηγή: tospirto.net