Στα Μέθανα, τον Γαλατά, την Ύδρα, τον Πόρο και τις Σπέτσες ρίχνει άγκυρα φέτος το 8ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 6 Αυγούστου.

«Tο μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια σειρά από σημαντικά και ιδιαιτέρως όμορφα έργα των Mozart, Beethoven, Faure, Debussy, Schumann και Liszt. Κάποια από αυτά παίζονται  εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα, όπως το κουαρτέτο με πιάνο του Faure ή το Ντιβερτιμέντο για τρίο εγχόρδων του Mozart, παρ’ όλο που είναι βασικά έργα του ρεπερτορίου και εξαιρετική μουσική», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού Γιάννης Αγρανιώτης, αλλά και ένας από τους εμπνευστές του μουσικού συνόλου Leondari Ensemble που δημιουργήθηκε το 2011 -με αφορμή το πρώτο Φεστιβάλ- και απαρτίζεται από διεθνούς κύρους μουσικούς της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας.

Ο λόγος που επέλεξε τα νησιά του Αργοσαρωνικού για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ εκτός από τόπος καταγωγής της οικογένειάς του, σημαντική αφορμή στάθηκε και «το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν οι προϋποθέσεις από πλευράς χώρων καθώς και υποστήριξη από τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και η σύνθεση του κοινού που είναι διαφορετική από νησί σε νησί» εξηγεί ο Γιάννης Αγρανιώτης.

Για την επιλογή του ρεπερτορίου επισημαίνει: «Αποφασίζουμε σε πρώτη φάση δυο ή τρία σημαντικά έργα που θέλουμε να μελετήσουμε και να παρουσιάσουμε, ενίοτε και με κριτήρια προσωπικής προτίμησης, ή σημαντικά έργα που παίζονται σπάνια. Μετά επιλέγουμε έργα που ταιριάζουν από πλευράς περιεχομένου και στιλ είτε συμπληρωματικά, είτε αντιθετικά. Σε αυτή τη διαδικασία έχουν λόγο όλοι οι καλεσμένοι μουσικοί, με την τελική ευθύνη να βαραίνει τους διευθυντές προφανώς».

Για το ευρύτερο όραμά του εξομολογείται: «Είναι ίσως λίγο γενικότερο και δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσω καταστάσεις, οπότε προτιμώ να βάζω στόχους που έχουν πιθανότητα επιτυχίας ή που με βοηθούν ή μας βοηθούν όλους να γίνουμε καλύτεροι.

»Ευρύτερα μιλώντας, να έχουμε περισσότερη γνώση και λιγότερη άγνοια σε θέματα πολιτισμού και ιστορίας. Να υπάρχει επαγγελματισμός, ειλικρίνεια, σωστός σχεδιασμός και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα  μουσικά και πολιτιστικά της Ελλάδας. Αν δεν κατανοήσουμε ότι είναι εργασία ο πολιτισμός, θα μένουμε συνεχώς στη μετριότητα. Και τέλος να είμαστε σε θέση να κάνουμε ειλικρινή διάλογο, έχοντας μια κατά το δυνατόν κοινή αντίληψη περί των γεγονότων, να μην μένουμε δηλαδή σε προσωπικές υποκειμενικές ερμηνείες. Η μελέτη και προετοιμασία αυτής της μουσικής είναι μεγάλο σχολείο σε ό,τι αφορά αυτό» επισημαίνει.

Το μουσικό σύνολο Leondari Ensemble, για άλλη μια χρονιά, ενώνει τις δυνάμεις του με διακεκριμένους μουσικούς διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, όπως είναι ο Martin Leo Schmidt -μαθητής του θρυλικού βιολοντσελίστα HeinrichSchiff και συνεργάτης της Mahler Chamber Orchestra- η Φινλανδή βιολονίστρια Sini Simonen -μια από τις πιο δημοφιλείς μουσικούς δωματίου στην Ευρώπη και μέλος του Esbjerg Ensemble, του Castalian String Quartet και του CalvinoPianoTrio- ενώ για πρώτη χρονιά συμμετέχει ο Iσραηλινός πιανίστας Noam Greenberg, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Wigmore Hall, οι Musikverein και Konzerthaus της Βιέννης και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Musicat Tresanton.

Τα μέλη του Leondari Ensemble συνεργάζονται με κορυφαία μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το ARC Ensemble, η English Chamber Orchestra και το Piano Trio της Βιέννης.

O Γιάννης Αγρανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην ηλικία των έξι. Αποφοίτησε από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας με Δίπλωμα Βιολιού, με καθηγητή τον Βλαντισλάβ Χαλάψη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Rostock στη Γερμανία, όπου αποφοίτησε με άριστα από την τάξη του Werner Scholz το 2009. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Heime Müller, Ivan Zenaty, Petru Munteanu και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Petersen. Επίσης έχει μελετήσει με τον Eberhard Feltz στο Βερολίνο.
Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι τακτικός συνεργάτης στην   Καμεράτα/Armonia Atenea με την οποία συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και της Ελλάδας και σε παραγωγές με όργανα εποχής.
Έχει επίσης εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών εθνικών διαγωνισμών.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού εδώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Τετάρτη 1η Αυγούστου
ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΕΘΑΝΩΝ
Πρελούδιο και Φούγκα No. 4  σε φα μείζονα, K. 404aMozart/Bach
Ντιβερτιμέντο σε μι ύφεση μείζονα, K. 563Mozart
Χώρος διεξαγωγής: Aνοιχτό  θέατρο Καμένης Χώρας Μεθάνων

Πέμπτη 2 Αυγούστου
ΓΑΛΑΤΑΣ

Τρίο με πιάνο σε σι ύφεση μείζονα, Op. 97 «Αρχιδούκας»Beethoven
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κουαρτέτο με πιάνο No. 1 σε ντο ελάσσονα , Op. 15Faure
Χώρος διεξαγωγής: Γυμνάσιο Γαλατά

Παρασκευή 3 Αυγούστου
ΠΟΡΟΣ

Ντιβερντιμέντο σε μι ύφεση μείζονα  K. 563   Mozart
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ ελάσσονα, Op. 10   Debussy
Χώρος διεξαγωγής: Αμφιθέατρο Συγγρού

Σάββατο 4 Αυγούστου
ΥΔΡΑ
Τρίο με πιάνο σε σι ύφεση μείζονα , Op. 97 «Αρχιδούκας»Beethoven
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κουαρτέτο με πιάνο  No. 1 σε ντο ελάσσονα, Op. 15Faure
Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Bratsera

Κυριακή 5 Αυγούστου
ΥΔΡΑ
Σονέτα του Πετράρχη 47 και 104 Liszt
Σονάτα για βιολί και πιάνο No. 1 σε λα ελάσσονα, Op. 105   Schumann
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ ελάσσονα, Op. 10Debussy
Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Bratsera

Κυριακή 6 Αυγούστου
ΣΠΕΤΣΕΣ

Ντιβερντιμέντο σε μι ύφεση μείζονα  K. 563   Mozart
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Πρελούδιο και Φούγκα No. 4  σε φα μείζονα, K. 404aMozart/Bach
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ ελάσσονα, Op. 10   Debussy
Χώρος διεξαγωγής: Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Αγρανιώτης, FrancisKefford
Συμμετέχοντες Μουσικοί:
Βιολί: BogdanBozovic, SiniSimonen, Γιάννης Αγρανιώτης
Βιόλα: FrancisKefford
Tσέλο: JulianArp, LeoSchmidt
Πιάνο: Noam Greeenberg

Το διεθνές Φεστιβάλ οργανώνεται από το μουσικό σύνολο LeondariEnsemble, μια ομάδα φίλων και συνεργατών από όλο τον κόσμο, που αγαπούν τη μουσική δωματίου και είναι ένθερμοι φίλοι της Ελλάδας. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου, Ύδρας, Σπετσών,Τροιζηνίας-Μεθάνων. Oι συναυλίες στην Ύδρα πραγματοποιούνται επιπλέον με την ευγενική υποστήριξη του Ηρακλή Κόντου, στη μνήμη της μουσικόφιλης συζύγου του Τερέζας Κόντου.

Ακουλουθήστε το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού εδώ και στο facebook

Μαρία Παπουτσή

Info

01 Αυγούστου 2018
Πληροφορίες – εισιτήρια: πλήρες πακέτο: 40ευρώ Υδρα /Σπέτσες: 10ευρώ (standard) – 25ευρώ (premium) Πόρος /Μέθανα: 10 ευρώ (standard) Γαλατάς: είσοδος με προαιρετική συμμετοχή Παιδιά: είσοδος ελεύθερη Ώρα έναρξης συναυλιών: 21:00

 

πηγή: tospirto.net