Ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε σε γαλλικό βιβλιοπωλείο του Στρασβούργου, το βιβλίο-αυτοβιογραφία που φέρει τον τίτλο «Va où il est impossible d’aller» («Πήγαινε όπου είναι αδύνατον να πάει κανείς»).

Ενα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του με επίκεντρο την άφιξή του στη Γαλλία και τη μετέπειτα πορεία του, ένα βιβλίο που μιλάει «για τα πράγματα που έκανε, τα οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».

Το βιβλίο του μεταφράζεται ήδη στα ελληνικά από τον Ωρίωνα Αρκομάνη, με επιμέλεια μετάφρασης από τον Βασίλη Βασιλικό. Την έκδοσή του έχει αναλάβει ο οίκος Gutenberg και θα κυκλοφορήσει τον φθινόπωρο του 2018.

Τη σχέση του με τη Γαλλία, τη περιγράφει λέγοντας πως δεν τον ενδιέφερε να πάει στην Αγγλία ή στην Αμερική. Για τον ίδιο, η Γαλλία είναι μια χώρα-όνειρο που του άνοιξε πολλές πόρτες. Αναφέρθηκε επίσης στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη Γαλλία και στο γεγονός ότι η τότε γενιά των Γάλλων είχε μεγάλη γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και έτρεφε αισθήματα μεγάλης συμπάθειας και συμπαράστασης για την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στην εγγραφή του στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης με σκοπό να μελετήσει την τέχνη του λόγου και της γραφής, πράγμα που όπως είπε, ήταν σπουδαίο γι’ αυτόν, καθώς στην Ελλάδα του απαγορευόταν να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο λόγω των πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του. Με συγκίνηση περιέγραψε την πρώτη φορά που πήγε στην Cinémathèque (Ταινιοθήκη) του Παρισιού, είδε τη πρώτη του ταινία και γνώρισε άτομα που του εξήγησαν την κινηματογραφική τέχνη, ανάλυση και γραφή.

Για τον κινηματογράφο είπε πως θεωρεί τον εαυτό του εξαιρετικά τυχερό που μπήκε στη ζωή του, καθώς είναι ένα πάθος για τον ίδιο. Όσο για τις ταινίες του, αναφέρθηκε στον παράγοντα τύχη, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μία ταινία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μια άλλη όχι, όπως μία ταινία μπορεί να έχει επιτυχία και μια άλλη όχι. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν του αρέσει να μιλάει για κινηματογραφική «καριέρα» αλλά για πορεία, δεδομένου ότι θεωρεί πως η λέξη «καριέρα» προϋποθέτει μία στρατηγική και έναν στόχο, ενώ η δημιουργία μιας ταινίας και η εξέλιξη ενός σκηνοθέτη εξαρτώνται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Για την ταινία που ετοιμάζει, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη, είπε ότι η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία σειρά γεγονότων, αρχείων και σημειώσεων που ξεκίνησε να μαζεύει από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Έκτοτε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως την αντι-ευρωπαϊκή στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα αυτό. «Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα τη καταστροφή να καταφθάνει», είπε. Για τη ταινία αυτή, δήλωσε πως υπάρχει μια πιθανότητα να γίνουν τα γυρίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο ίδιος επωφελήθηκε της παρουσίας του στην πόλη για να έχει ειδική ξενάγηση των χώρων γι’ αυτό τον σκοπό.

 

πηγή: tospirto.net