Επτακόσιοι άνθρωποι από 14 εθνικότητες κατασκεύασαν μέσα σε 183 ημέρες 625 γλυπτά. Τα οποία γλυπτά ακολούθως ενώθηκαν από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φερενίκη Τσαμπαρλή σε ένα γλυπτό – εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων με τίτλο «Τα πουλιά της ελευθερίας – The birds of freedom». Πρόκειται για μία σύναξη από  πτηνά πολύχρωμα, κατασκευασμένα από πλαστικά μπουκάλια νερού και χαρτί τα οποία συμβολίζουν την ανάγκη του ανθρώπου να ανοίξει διάπλατα τα φτερά του και να πετάξει προς την ελευθερία. Να φύγει προς την ελπίδα, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε κακό.

Τι είναι εκείνο που κάνει αυτό το συνεργατικό έργο τέχνης τόσο σημαντικό; Ότι παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη», που πραγματοποιείται από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και φιλοξενείται στη Λέσβο, στο νησί που έχει υποδεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες, ανθρώπους που ονειρεύονται να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν προς την ελευθερία, μακριά από πολέμους, μακριά από τη δυστυχία.

Στόχος είναι, η εγκατάσταση να ταξιδέψει ακολούθως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, μεταφέροντας μαζί της ένα μήνυμα για ειρήνη, συνεργασία, συμφιλίωση και αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους. Τους ανθρώπους που όπως και τα πολύχρωμα πτηνά μοιράζονται τον ίδιο ουρανό. Και που όπως οι 700 «καλλιτέχνες» των «Πουλιών της ελευθερίας» αντιπαραθέτουν την τέχνη και τη δημιουργία στη φρίκη του πολέμου.

 

πηγή: tospirto.net