Μία «ανάσα» από το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2022/European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ)» βρίσκεται το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, που είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο που διεκδικεί τη σημαντική αυτή διάκριση για το 2022, μεταξύ άλλων 60 Μουσείων από την Ευρώπη.

Η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του European Museum Forum, που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας, στο Ταρτού, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2022.

Το Μουσείο Καποδίστρια ιδρύθηκε στη στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας, στην Κουκουρίτσα, όπου βρισκόταν και η εξοχική κατοικία της οικογένειας Καποδίστρια. Πρόκειται για ένα μικρό, σύγχρονο μουσείο που όμως αποκαλύπτει σημαντικά κομμάτια της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, χαρακτηριστικό της κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, που κτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ πήρε την τελική της μορφή την περίοδο του μεσοπολέμου.

ο Μουσείο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο κήπο, έκτασης περίπου δεκατριών στρεμμάτων, με πέτρινα «στρογγυλά» τραπέζια, ενώ το πελώριο αιωνόβιο πεύκο, κουκουναριά (pinus pinea), που εκτιμάται ότι ζει περισσότερο από 400 χρόνια, αποτελεί σημείο παρακαταθήκης της αγροικίας του Καποδίστρια, που έχει θέα τη θάλασσα του Ιονίου.

Κάθε χώρος του Μουσείου είναι και μία ξεχωριστή ιστορία του Ιωάννη Καποδίστρια, που αποκαλύπτει το γενεαλογικό του «δέντρο» τα παιδικά του χρόνια, την κοινωνική και πολιτική ζωή του κυβερνήτη, προσωπικές του στιγμές, αλλά και αγαπημένα αντικείμενά του. Στο μουσείο διαφυλάσσονται έργα τέχνης, προσωπικά αντικείμενα, παράσημα, σφραγίδες με βουλοκέρι, κειμήλια της εποχής, αναμνηστικά δώρα που λάμβανε από τους κυβερνήτες του τότε κόσμου, αλλά και χειρόγραφα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, που αποκαλύπτουν την πολιτική του βαρύτητα στην Ευρώπη και στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.