Το 79ο φεστιβάλ αρχίζει σήμερα, Τετάρτη 31/8, και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), με αδιάλειπτη παρουσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, θα συμμετάσχει και φέτος στις εκδηλώσεις της 79ης διοργάνωσής του υποστηρίζοντας την ελληνική κινηματογραφία και τους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς. Η ελληνική παρουσία στη Μόστρα θα γίνει αισθητή χάρη σε δύο διεθνείς παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν  Έλληνες συμπαραγωγοί και οι οποίες έχουν ενισχυθεί από το ΕΚΚ, αλλά και χάρη σε δύο φιλόδοξα ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην Αγορά του Φεστιβάλ. Το ΕΚΚ εύχεται καλή επιτυχία σε όλους.

Η ελληνική παρουσία στη Βενετία

Η ταινία μυθοπλασίας «Προς τον Βορρά» (Το the North) του Μihai Mincan κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, στις 5/9, στο σημαντικό διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti.

Πρόκειται για μειοψηφική συμπαραγωγή του ΕΚΚ με συμπαραγωγό τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο και την εταιρεία παραγωγής Studio Bauhaus.

To ντοκιμαντέρ «Χρήστος, Το Τελευταίο Παιδί» (Kristos, the Last Child) της Giulia Amati κάνει πρεμιέρα στις 2/9 στο παράλληλο τμήμα Giornate degli Autori διεκδικώντας βραβείο.

Το ντοκιμαντέρ αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Covid-19 του ΥΠΠΟΑ μέσω του ΕΚΚ και είναι συμπαραγωγή της εταιρείας Bad Crowd με παραγωγούς τους Nίκο Μουστάκα και Νάνσυ Κοκολάκη∙ οι παραγωγοί του εκμεταλλευόμενοι τα περιθώρια του προγράμματος εξασφάλισαν χρηματοδότηση και από το εξωτερικό, την Ιταλία και την Γαλλία.

Τα κινηματογραφικά σχέδια «Arcadia» του Γιώργου Ζώη και «Titanic Ocean» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη θα παρουσιαστούν στο πρόγραμμα Venice Production Bridge (2 – 4/9) και τα δύο έχουν ενταχθεί στο Βασικό Πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΚΚ –το «Titanic Ocean» υποστηρίζεται και από το Ταμείο Ενίσχυσης Ελληνογαλλικών Κινηματογραφικών Συμπαραγωγών.