Όταν ο άνθρωπος αποφασίζει, ο Θεός γελά, λέει η παροιμία. Ναι, ισχύει, η ζωή έχει σχεδόν πάντα αλλά σχέδια από τα δικά μας. Όμως, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, απ’ το να προχωρήσουμε μπροστά, όπως μπορεί ο καθένας; Δουλεύοντας το “Τρίτο Στεφάνι”
ένιωσα το πολύτιμο νόημα που έχει αυτό το κείμενο για μένα σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία: είναι μια απόλυτη κατάφαση στη ζωή – με τα προβλήματα της, μεγάλα και μικρά». Αυτά εξομολογείται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, τη νέα παραγωγή που θα σκηνοθετήσει στο Παλλάς.

Για κάποιους το πολύκροτο, για την εποχή του, μυθιστόρημα, το οποίο δίχασε στην πρώτη του έκδοση το 1962, πλέον μπορεί να φαντάζει ξεθυμασμένο σε επίπεδο περιεχομένου. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έχει εντελώς αντίθετη άποψη και έχοντας μπει βαθιά στην ψυχή των ηρώων μέσα από την παράσταση του θα δείξει πως εν τέλει, όσο δύσκολα κι αν είναι όσα βιώνουμε η ίδια η ζωή έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και σε σπρώχνει μπροστά. Το «Τρίτο Στεφάνι» είναι από τα ελληνικά λογοτεχνικά έργα για τα οποία μπορούμε να πούμε ότι κατέγραψαν εποπτικά την ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα και πρότεινε γι’ αυτήν μια λογοτεχνική ερμηνεία που μέχρι τις μέρες μας είναι γόνιμη. «Πίσω από τις ζωές» των δύο πρωταγωνιστριών διαφαίνεται αχνά κι εξωραϊσμένα ο ιστορικός, κοινωνικός και πολιτικός περίγυρος της νεότερης Ελλάδας. Αναμένουμε…

 Πηγή: www.athinorama.gr