Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ιδιαίτερους τραγουδοποιούς των ημερών μας, δεν συνεργάστηκε ποτέ με το Δημήτρη Μητροπάνο, ούτε του έγραψε τραγούδια.

Όμως, ο Δημήτρης Μητροπάνος, όπως θα διαβάσετε και παρακάτω, είχε μια σπάνια ιδιότητα: να αφορά με τον τρόπο του ακόμα κι εκείνους που θεωρητικά ανήκουν σε διαφορετικούς «χώρους».

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», ο Φοίβος Δεληβοριάς συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τη δική του, πολύ ενδιαφέρουσα «ματιά».

Φαινομενικά, τουλάχιστον, με τον Δημήτρη Μητροπάνο είστε εντελώς διαφορετικοί ως καλλιτέχνες. Τι να περιμένουμε από τη συμμετοχή σας στο αφιέρωμα; Πώς θα «συνδεθείτε» με τον κόσμο του;
Έχετε δίκιο. Δεν έχω ούτε τη φωνή του, ούτε το πλούσιο λαϊκό του βίωμα. Ήταν όμως ένας ευαίσθητος, τρυφερός τραγουδιστής με ανοιχτές κοινωνικές κεραίες. Δεν είχε ούτε κλειστό μυαλό, ούτε κλειστή καρδιά. Πόσο λίγοι υπήρξαν οι λαϊκοί τραγουδιστές μας που είχαν το εύρος να αφορούν εξίσου τον πολύ κόσμο και τις μειονότητες… Εγώ παρότι άκουγα πολύ διαφορετικά πράγματα ως έφηβος, τον Μητροπάνο ειδικά τον μελέτησα πολύ, ήταν ένα κλειδί.

Ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στο δικό σας μυαλό ή και στην καρδιά σας, ως καλλιτέχνης;
Λατρεύω την πρώιμη δισκογραφία του. Τα σινγκλάκια του Ζαμπέτα, τους δίσκους του Μουσαφίρη, του Κουγιουμτζή, τα «Συναξάρια» του Χατζηνάσιου. Μετά έκανε πολύ σπουδαία πράγματα με τον Μικρούτσικο, τον Κραουνάκη, τον Τόκα, τον Παπαδημητρίου, που διεύρυναν και φώτισαν το ρεπερτόριο και το πρόσωπό του. Εγώ όμως τον αγαπούσα κι από πριν. Θυμάμαι το περίφημο medley με το «Αλίμονο» να ξεκινάει σε μια μικρού μήκους του Μπίστικα και να ανατριχιάζω απ’ τη συγκίνηση. (33:18)

Αν μπορούσατε τώρα να του δίνατε ένα από τα τραγούδια σας να το τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση, ποιο θα επιλέγατε και γιατί;
Τον «Καθρέφτη». Το σκεφτόμουν κι από τότε, αλλά ντράπηκα. Μου φαινόταν πως θα τον φορτώσω με κάτι πολύ προσωπικό μου. Λάθος. Θα το έλεγε υπέροχα.

 

* Η μεγάλη συναυλία του Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr