Η Φωτεινή Βελεσιώτου ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με ρεμπέτικο σχήμα το 1983. Μπήκε στη δισκογραφία το 2005 με το δίσκο «Γυναίκες» του Μιχάλη Νικολούδη και της Μάγδας Παπαδάκη, ενώ 3 χρόνια αργότερα, το 2008, βρήκε ευρύτερη αναγνώριση με τις «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή & της Ελένης Φωτάκη.

Από κει και πέρα, η πορεία της είναι λίγο – πολύ γνωστή, με τελευταίο προσωπικό της δίσκο -πλην αρκετών συμμετοχών σε δουλειές άλλων- το «Είδα του τρελού τα κλάματα» (Μίνως Μάτσας – Ελένη Φωτάκη, 2015). Ο δίσκος αυτός, κατά κάποιο τρόπο, τη «συνδέει» έμμεσα με τον Δημήτρη Μητροπάνο, έναν καλλιτέχνη που δεν πρόλαβε να γνωρίσει προσωπικά και να συνεργαστεί μαζί του, παρακολουθούσε όμως από την αρχή της καριέρας του, όπως εξομολογείται η ίδια.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», η Φωτεινή Βελεσιώτου συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τη δική της «εικόνα» για ‘κείνον.

Ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για τον άνθρωπο Δημήτρη Μητροπάνο και τι θεωρείς πως είναι αυτό που τον κάνει διαχρονικό;
Τον παρακολουθούσα από την αρχή της καριέρας του, αν και δεν γνωριστήκαμε. Μεγάλη προσωπικότητα στη ζωή και στο τραγούδι. Είχε αισθητική και η ιδεολογική του θέση ήταν καθάρια. Σεβόταν τους συνεργάτες του και το έδειχνε με κάθε ευκαιρία. Λεβέντικος ο τρόπος που στεκόταν, που τραγουδούσε, που μιλούσε. Νομίζω έχει λείψει σε πολλούς ανθρώπους. Τον λάτρευαν. Πάντα δήλωνε ότι τα τραγούδια ανήκουν στους δημιουργούς, αλλά μ’ έναν μαγικό τρόπο έβαζε τη σφραγίδα του με την ερμηνεία του. Εξάλλου, είχε δηλώσει και πως λάθος δεν είναι μια λάθος νότα, αλλά το να μη νιώθεις. Τον Δημήτρη δεν είναι τυχαίο ότι τον λάτρεψε ένας ολόκληρος λαός. Θα μείνει για πάντα στη συλλογική μας μνήμη.

Έχετε κάποια «κοινά» τραγούδια του Μίνου Μάτσα. Μίλησέ μας γι’ αυτά.
Ένα τραγούδι που γράφτηκε για ‘κείνον, η «Στάχτη» του Μίνου Μάτσα & της Ελένης Φωτάκη, το ερμήνευσα εγώ γιατί δεν πρόλαβε να το ηχογραφήσει. Όμως, κατόπιν παράκλησης της γυναίκας του, Βένιας, ερμήνευσα και το «Για κοίτα ποιον περίμενα», πάλι του Μ. Μάτσα & της Ελένης Φωτάκη, το οποίο ήταν το τελευταίο που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Ένιωσες να μπαίνεις σε «σύγκριση»; Νιώθεις επόμενη ή ίδια γενιά;
Άλλη προσέγγιση έκανα εγώ και άλλη θα έκανε ο Μητροπάνος. Δε γεύτηκα κάτι τέτοιο, δε μπήκα στη διαδικασία. Νιώθω ότι ανήκω στην ίδια γενιά.

* Η μεγάλη συναυλία του Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr