Στις 2 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο, θα γίνει μια μεγάλη συναυλία (από καιρό sold out) – αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο. Υπότιτλος του αφιερώματος: «Η επόμενη γενιά», κυρίως επειδή στη σκηνή του Ηρωδείου θα καταθέσουν τη δική τους προσέγγιση, στα τραγούδια που ερμήνευσε ο Μητροπάνος, τραγουδιστές νεότεροι που ανήκουν σε γενιές μεταγενέστερες από τη δική του.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους νέους και το Δημήτρη Μητροπάνο θα είναι η, σπουδαία και λατρεμένη όλων μας, Χάρις Αλεξίου. Η τραγουδίστρια εκείνη που αναφέρουν αυτόματα οι Έλληνες όταν τους ρωτά κανείς «ποια είναι η αγαπημένη τους (ή η καλύτερη) τραγουδίστρια στην Ελλάδα».

Με αφορμή αυτή της την τιμητική συμμετοχή, η Χάρις Αλεξίου μίλησε στο ogdoo.gr για τη συγκεκριμένη βραδιά και τη συμμετοχή της.

Τι είναι αυτό που σας φέρνει στη σκηνή του Ηρωδείου σε ένα αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο; Ποια είναι η δική σας προσωπική αφετηρία για τη συμμετοχή αυτή;
Ήταν πολύ καθαρή και τιμητική η πρόταση από τη διεύθυνση του Μέντα, να είμαι σ’ αυτήν τη συναυλία ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Δημήτρη με την νεότερη γενιά. Ο Μητροπάνος απευθύνθηκε σαν γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής στους ίδιους Έλληνες όπως κι εγώ, την ίδια εποχή και μίλησε στις καρδιές τους με καθαρό και άμεσο τρόπο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα (περιστατικό, συναίσθημα, λέξη, εικόνα) που σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα ή στην ανάμνηση του Δημήτρη Μητροπάνου και γιατί;
Αυτό που διαπιστώνουμε όλοι μας είναι πως η «ύπαρξη» του Δημήτρη είναι απίστευτα παρούσα. Δεν βλέπουμε συχνά τέτοια λατρεία για έναν σύγχρονο λαϊκό τραγουδιστή σαν κι αυτή που δείχνει ο κόσμος για εκείνον. Όλοι μιλάνε για τον Μήτσο τον δικό τους, τον φίλο τους, την αδελφή ψυχή τους. Θυμάμαι να ταξιδεύουμε, από σύμπτωση, στην ίδια πτήση για το Παρίσι που πήγαινε για θεραπεία και που τα πήγε πολύ καλά τότε, να είναι γελαστός, με χιούμορ, λεβέντης αλλά και παιδί και να έχει πλάι του την αγαπημένη του σύντροφο την Βένια που την κοίταζε στα μάτια σαν θεό του. Έχω πολύ τρυφερά αισθήματα και συγκινούμαι που θα τραγουδήσω κάτι που είναι στις καρδιές μας με την δική του φωνή.

Αισθάνεσθε μεγαλύτερη ευθύνη για τη συγκεκριμένη συναυλία όντας η μοναδική σύγχρονή του από τους ερμηνευτές που συμμετέχουν;
Όπως είπα νοιώθω πολλή μεγάλη συγκίνηση όχι ευθύνη. Αυτό που αγαπήθηκε από εκείνον εμείς απλά θα το θυμίσουμε. Είμαι σίγουρη πως την ώρα που θα λέμε τα τραγούδια του, ο κόσμος θα ακούει την δική του φωνή – δεν θα συγκρίνει καν. Το θέμα δεν είναι να είμαστε καλύτεροι ή ίσοι με αυτόν το θέμα είναι να τον τιμήσουμε και μαζί με το κοινό να του πούμε πως τον αγαπάμε.

 

* Η μεγάλη συναυλία του Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr