Η Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πλημμυρίζει από τις 20 έως τις 30/12 με τα χορευτικά βήματα των διεθνούς φήμης και πολύ αγαπημένων στο ελληνικό κοινό Μπαλέτων Μπεζάρ της Λωζάνης πάνω στις μελωδίες της διάσημης όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός». Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα η χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ πάνω στον «Μαγικό αυλό», μέσα από την οποία δημιουργείται ένα χορευτικό σύμπαν που προβάλλει την αθωότητα δίπλα σε έναν άκαμπτο ενήλικο κόσμο. Ο σπουδαιότερος ίσως χορογράφος του 20ού αιώνα εικονογράφησε σκηνή σκηνή το γνωστό μουσικό παραμύθι παραμένοντας πιστός στο αυθεντικό έργο του μεγάλου Αυστριακού και δημιούργησε μια θρυλική παράσταση με κωμικά στοιχεία που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Η αγάπη προς τον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της θεματικής της τελευταίας όπερας του Μότσαρτ, ένα έργο πλούσιο σε συμβολισμούς και φιλοσοφικές προεκτάσεις που πραγματεύεται τη μετάβαση του ανθρώπου από τη νεότητα στην ωριμότητα και μας μιλά για την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, την υπερίσχυση του φωτός έναντι του σκότους αλλά και για τη διαμάχη και τη σχέση των δύο φύλων.

Στην παράσταση ακούγεται η ηχογράφηση του «Μαγικού αυλού» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη μουσική διεύθυνση του Karl Böhm (1964, Deutsche Grammophon)

Στην μπαλετική εκδοχή του Μωρίς Μπεζάρ (1927 – 2007), ο «Μαγικός αυλός» ανέβηκε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες και έκτοτε έχει παρουσιαστεί από τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, από το Παρίσι και τη Λωζάνη μέχρι το Τόκιο και τη Σαγκάη. Ο δημιουργός του μυθικού μπαλέτου έγραψε για την χορογραφία του: «Μπορεί να φαίνεται παράξενο το ότι χορογραφείται μια ολόκληρη όπερα, αλλά αφενός η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο υπέροχο στήριγμα για τον χορό και αφετέρου η χορογραφία υπερβαίνει τον ρεαλισμό και προεκτείνει την ευφυή σκέψη της μουσικής φράσης. Όταν χορογράφησα τον “Μαγικό αυλό” δεν είχα πρόθεση να τραβήξω την παραμικρή προσοχή ή να προσθέσω κάποιο νόημα σε ένα ήδη τέλειο έργο. Ήθελα μόνο να αναζητήσω τη μουσική, να διαβάσω με αγάπη και να εικονογραφήσω το λιμπρέτο».

i «O μαγικός αυλός» | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» | 20-30 Δεκεμβρίου | Κατάλληλο για παιδιά 5 ετών και άνω | Προπώληση: www.megaron.gr, 2107282333 (ομαδικές κρατήσεις: 2107282367)

 

Συντάκτρια: Χρύσα Πασιαλούδη
Πηγή: www.athinorama.gr