«Όλη η πόλη ένας καμβάς» ονομάζεται η νέα δράση του κινήματος Support Art Workers, που έχει ως στόχο να γεμίσει την πόλη μας με έργα τέχνης, που σχηματίζουν τη λέξη «Solidarity» δηλαδή αλληλεγγύη, ως κίνηση συμπαράστασης σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, και ειδικά στην Αμερική.

Στις 9 Ιουνίου λοιπόν, ένας τοίχος στη Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε σε μήνυμα συμπαράστασης, μέσα από ένα κολάζ 103 εικόνων, που σχημάτισαν το Solidarity. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες διασκορπίστηκαν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, για να διαμοιράσουν τα έργα τέχνης. «Ας λειτουργήσει η πόλη ως ένας τεράστιος καμβάς, ως ένα σημείο δημιουργικής συνάντησης των αντιστάσεων μας. Ας γεμίσουμε όλους τους χώρους (μαγαζιά και άλλα ενδεδειγμένα σημεία που άλλοτε θα «φιλοξενούσαν» αφίσες από παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις, που για καιρό ακόμη δε θα μπορούν να γίνουν) με εικόνες» διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση.

 

Η ανακοίνωση του Support Art Workers για την δράση

Η συμβολή της Τέχνης σε κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας είναι αδιαμφισβήτητη. Είτε ως μηχανισμός διατήρησης της συλλογικής μνήμης και καταγραφής των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων, είτε ως φωνή αντίστασης στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Διανύουμε μια περίοδο έκρυθμων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αισθήματος φόβου και αβεβαιότητας στον κόσμο. Ταυτόχρονα ωστόσο, οι αγώνες και τα μέτωπα αντιμετώπισης διαρκώς πληθαίνουν (αγώνες ενάντια στον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την λεηλασία της φύσης, τις ρατσιστικές πολιτικές, την καταστολή, την πατριαρχία και τις γυναικοκτονίες κ.ά).

Ως ArtWorkers, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να διαθέσουμε τα μέσα μας για να αναδείξουμε την κατάσταση που επικρατεί, να θέσουμε υπό κοινό πρίσμα όλους τους αγώνες και να αντισταθούμε συλλογικά.

Μερικά από τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης

 
 

Από την ιστοσελίδα του Support Art Workers

Από την ιστοσελίδα του Support Art Workers

Justice For Zackie Oh, Από την ιστοσελίδα του Support Art Workers

Justice For Zackie Oh, Από την ιστοσελίδα του Support Art Workers