Το πουλί της φωτιάς είναι ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό που κατέχει μαγικές ικανότητες, αλλά και ένα μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό χάρισμά του, όμως,  είναι πως δεν μπορεί να το πιάσει κανείς, αφού βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον το επιχειρεί. Ασυνήθιστο πλάσμα, μαγικό και εκθαμβωτικό, το πουλί αυτό συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία. Γι’ αυτό και πολλοί ονειρεύονται να το κατακτήσουν.

Όταν ο τσάρος Βιτσλάφ ανακαλύπτει λοιπόν ότι τα πολύτιμα χρυσά μήλα του αρχίζουν να λιγοστεύουν, αναθέτει στα τρία του παιδιά Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν να πιάσουν τον κλέφτη και να του τον παραδώσουν. Σε αντάλλαγμα, τους προσφέρει (τίποτα λιγότερο) από το στέμμα και το βασίλειό του. Ο μικρότερος ο Ιβάν, ο πιο καλομαθημένος και αλαζόνας, ξεγελάει τα αδέρφια του και ξεκινάει μόνος του το συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του μεγάλου Μάγου βασιλιά Κοσέι. Με τη βοήθεια του Βολκ του Λύκου, αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να το παραδώσει στον πατέρα του και να αποδείξει ότι εκείνος αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος.  Μέσα από τις περιπέτειές του όμως θα μάθει ότι μόνο η αξία της ειλικρίνειας και της γενναιότητας μπορούν να τον οδηγήσουν να γίνει πραγματικά ένας αληθινός Βασιλιάς.

Κάπως έτσι είναι ιστορία που μας διηγείται «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», ένα έργο που βασίζεται σε ένα γνωστό παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι και πάνω του ‘πατάει’ και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Αυτή τη φορά λοιπόν η ιστορία γίνεται μουσική παράσταση για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, αποτελώντας μία όμορφη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης για τους νεαρούς ακροατές. Την παράσταση φιλοξενεί η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, σε λιμπρέτο της Σοφιάννας Θεοφάνους, μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

Με αυτή την όπερα για παιδιά, η Εναλλακτική Σκηνή εγκαινιάζει την πρωινή της ζώνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοιχτή σε σχολεία και νέους.

 

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

22, 25, 26, 29 Οκτωβρίου 2017
5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου 2017
3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30
27 Οκτωβρίου 2017 & 2, 3 Ιανουαρίου 2018

Info

22 Οκτωβρίου 2017
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

25 Οκτωβρίου 2017

 

πηγή: tospirto.net