Οι δραματικοί ρόλοι έχουν μεγάλη δυναμική, διότι επιτρέπουν στον ηθοποιό που τους ενσαρκώνει να προσεγγί­σει βαθύτερα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με έναν τέτοιο ρόλο αναμετριέται ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πρωταγωνιστές, που ξέρει πώς να φτάνει στον πυρήνα των χαρακτήρων που ερμηνεύει.

Τώρα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Θάνατο του εμποράκου», απαντώντας επί σκηνής σε όλα τα θαρραλέα ερωτήματα του –βραβευμένου με Πούλιτζερ για το εν λόγω έργο– Άρθουρ Μίλερ πάνω στο κόστος της μεταμόρφωσης της Αμερικής σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα: μια κοινωνία κατανάλωσης, ανταγωνισμού, με μια νέα μεσοαστική τάξη που λατρεύει το εφήμερο και τον ηδονισμό (Εμπορικόν, από 25/10).

«Πατέρας»
«Πατέρας»

Με έναν σπουδαίο ρόλο συναντιέται και ο έμπειρος Άκις Βλουτής. Σκηνοθετεί κι ερμηνεύει τον ίλαρχο στον «Πατέρα», έναν ρόλο που αναδεικνύει το αιώνιο χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών. Συμπρωταγωνίστριά του στο αυτοβιογραφικό έργο του Στρίντμπεργκ είναι η Δήμητρα Χατούπη (Μεταξουργείο, από 25/10).

«Δέκα μικροί νέγροι»
«Δέκα μικροί νέγροι»

Ο Άρης Λεμπεσόπουλος, πάλι, είναι ιδανικός για τον ρόλο του δικαστή στην αστυνομική ιστορία «Δέκα μικροί νέγροι». Η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ μεταφέρει στη σκηνή το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της «βασίλισσας του εγκλήματος» Αγκάθα Κρίστι, το οποίο παίζεται ήδη στην ανακαινισμένη σκηνή του Νέου Ακάδημου. Στο γεμάτο μυστήριο έργο, που θέλει δέκα άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια έπαυλη, παίζουν ακόμη οι Γωγώ Μπρέμπου, Φίλιππος Σοφιανός, Αργύρης Αγγέ­λου, Παύλος Ευαγγελόπουλος κ.ά.

«Ράφτης κυριών»
«Ράφτης κυριών»

Και, τώρα, έρχεται η σειρά της κωμωδίας. «Είναι εκπληκτικός, έχει τη στόφα των παλιών, μεγάλων μας κωμικών, όπως ο Ορέστης Μακρής. Μαζί του νιώθω μεγάλη ασφάλεια στη σκηνή», μας είχε πει ο Σταμάτης Φασουλής για τον Γιάννη Μπέζο, με αφορμή τις παραστάσεις του μιούζικαλ «Το κλουβί με τις τρελές» του Ζαν Πουαρέ το 2009. Ο Γιάννης Μπέζος έχει μια μοναδική ερμηνευτική παλέτα, που απλώνεται στα μήκη και τα πλάτη του θεατρικού ρεπερτορίου, κι έχει καταπιαστεί με Τσέχοφ και Μπρεχτ αλλά και με Σακελλάριο και Γιαννακόπουλο.

Τώρα θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί σε ένα έργο του Ζορζ Φεϊντό, το ύφος του οποίου ταιριάζει απόλυτα στην ενστικτώδη κωμική του φλέβα. Ως γιατρός Μουλίνο, στη φαρσοκωμωδία «Ράφτης κυριών», μαζί με την ερωμένη του, τον σύζυγό της, την ερωμένη του συζύγου καθώς και τον εραστή της ερωμένης του συζύγου (ελπίζουμε να μη χαθήκατε!) μπλέκονται σε απιστίες και διασκεδαστικές ανατροπές που δεν έχουν τέλος. Ο Τάσος Γιαννόπουλος, η Ελένη Ουζουνίδου και η Άννα Κουτσαφτίκη είναι τρεις από τους ηθοποιούς που παίζουν μαζί του, ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς (Προσκήνιο, από 17/10).

«Ψύλλοι στ’ αυτιά»
«Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Και ο Πέτρος Φιλιππίδης, άλλη μία κωμική φλέβα του ελληνικού θεάτρου, συναντά φέτος τον δημιουργό του κλασικού φαρσικού μπουλβάρ. Στο «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του Φεϊντό το κλασικό τρίγωνο βρίσκεται στο επίκεντρο: σύζυγοι, (υποψήφιοι) εραστές και η υποψία της απιστίας, που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη και από την ίδια την απιστία… Ο Φιλιππίδης ανάβει το φιτίλι της φάρσας ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, μαζί με τους Θανάση Ευθυμιάδη, Μυρτώ Αλικάκη, Φαίη Ξυλά, Θοδωρή Κατσαφάδο, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Σταύρο Σβήγκο, Θανάση Πατριαρχέα κ.ά. (Μουσούρη, από 17/10)

«Του Κουτρούλη ο γάμος»
«Του Κουτρούλη ο γάμος»

Αγνώριστος ήταν πέρυσι ο Νίκος Κουρής στην μπρουτάλ εκδοχή του Αντίφιλου Εφέσιου στην «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, αποδεικνύοντας έτσι πως έχει μια άνεση που εκπλήσσει, παρότι δεν έχει παίξει σε πολλές κωμωδίες. Το να είναι ερμηνευτικά διαπρεπής σε κάθε είδος είναι, άλλωστε, το ατού σε ηθοποιούς της κλάσης του. Γι’ αυτό και η ελληνική κωμωδία «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Α.Ρ. Ραγκαβή, στην οποία ερμηνεύει τον πλούσιο και καλοκάγαθο ράφτη από τη Σύρο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπουργοποιηθεί, θα του ταιριάξει γάντι. Στο πλευρό του θα δούμε τη Σμαράγδα Καρύδη, η οποία μάλιστα επιχειρεί την πρώτη της σκηνοθεσία (Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», από 23/10).

Συντάκτρια: Μαρία Κρύου
Πηγή: www.athinorama.gr