Στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης έκαναν ποδαρικό την περασμένη Τετάρτη (5/2) περισσότεροι από πεντακόσιοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, επικεφαλείς ιδρυμάτων και φορέων, επίτιμοι προσκεκλημένοι και απλοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για μια «Ανοιχτή Συζήτηση για τον Πολιτισμό» με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πλάι στον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντρέα Δρακόπουλο, όταν ανακοινώθηκε η τελική ημερομηνία δοκιμαστικής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκρότημα.

 Στις 24 Φεβρουαρίου ανοίγει τις θύρες του τελικά το πολύπαθο μουσείο της πρωτεύουσας με την μεταβατική διεύθυνση που έχει αναλάβει –ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης με την ιστορικό τέχνης-επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα– και πρόκειται να μείνει ανοιχτό για ένα μήνα δοκιμαστικής λειτουργίας με ελεύθερη είσοδο. Σε αυτή την περίοδο θα είναι επισκέψιμο από μαθητές και κατοίκους της περιοχής του ΦΙΞ ώστε να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες, ενώ η κανονική του λειτουργία παραμένει προγραμματισμένη για το τέλος του 2020, όπως είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο καλοκαίρι. Πράγματι, οι εκκρεμότητες του μουσείου απαλείφονται μία-μία, ύστερα και από τις νομικές τροποποιήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα αλλά και την έκτακτη επιχορήγηση που είχε δοθεί στο τέλος του 2019.
«Η δωρεά των 3 εκατ. του ΙΣΝ “ξεκλείδωσε” τα 44 εκατ. που είχαν ήδη δοθεί από το ελληνικό Δημόσιο για το έργο», σημείωσε η Υπουργός στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη ζωτικής σημασίας συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προώθηση βαρυσήμαντων κινήσεων στον πολιτισμό. Για το σύνολο των ζητημάτων που θα προκύψουν προς επίλυση παραμένει αρμόδιος ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού.
Πηγή: www.athinorama.gr