Ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» γιόρτασαν τα φετινά «15α Βραβεία Ποιότητας» με μια μεγάλη εκδήλωση και μια λαμπερή γιορτή, με εξωστρέφεια, λάμψη και επισημότητα και μια σημαντική πρωτιά: Για πρώτη φορά φέτος τα Βραβεία έγιναν εκτός έδρας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική ελληνική πόλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην εμβληματική Αγορά Μοδιάνο -τοπόσημο και γευστικό σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης- η οποία άνοιξε τις πόρτες της ειδικά για τον Γαστρονόμο, πριν ακόμη τις ανοίξει επίσημα για το κοινό, πλήρως ανακαινισμένη και πιο όμορφη από ποτέ!

Ο Γαστρονόμος αφιέρωσε τα Βραβεία στον Μικρασιατικό ελληνισμό 

Φέτος, ο θεσμός των Βραβείων έφερε ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος. Λόγω της επετείου 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο κλείσιμο της χρονιάς, αντί άλλης εκδήλωσης μνήμης, ο Γαστρονόμος αφιέρωσε τα Βραβεία Ποιότητας στον Μικρασιατικό ελληνισμό και τίμησε παραγωγούς και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα.

Μετά την απονομή, ακολούθησε μια γιορτή εντός της Αγοράς με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σεφ να ετοιμάζουν μικρασιάτικους μεζέδες για το κοινό, μεταξύ αυτών ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο Αστέριος Κουστούδης, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας και η Νένα Ισμυρνόγλου. Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τις γευστικές γωνιές και τα καταστήματα της Αγοράς, να δοκιμάσουν τις νοστιμιές των σεφ αλλά και τα προϊόντα των βραβευμένων παραγωγών. Η Lidl Ελλάς διά χειρός Νένας Ισμυρνόγλου προσέφερε no food waste μεζέδες, φτιαγμένους από τα υπόλοιπα των υλικών των υπόλοιπων σεφ, ενώ οι Σάκης Βενέτης, Γιώργος Βαγιονάς και Βαγγέλης Αλούπης φίλεψαν ραβανί, μους χαλβά και εκμέκ τσουρέκι.

Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις, το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στη Σούλα Μπόζη. Μέσα από το έργο και την υποδειγματική της έρευνα, η Πολίτισσα ερευνήτρια και συγγραφέας αποτυπώνει εδώ και δεκαετίες τις κοινωνιολογικές, λαογραφικές και γαστρονομικές παραμέτρους του ελληνικού πολιτισμού της Πόλης και της Μικρασίας.

Στο μέλι Bee Naturalles που ανάμεσα σε άλλα παράγει και το μέλι γλυκάνισου–μάραθου, ένα από τα πιο σπάνια αρωματικά βιολογικά μέλια στην Ελλάδα, δόθηκε το Βραβείο Παραγωγής Μελιού. Το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε συλλογικά σε 6 λουκουμοποιίες της Σύρου, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Αποστάγματος κέρδισε το Ούζο Veto της Ποτοποιίας Σπέντζα της Λέσβου.

Στο εργαστήριο premium αλλαντικών «Ατλαμάζογλου» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας δόθηκε το Βραβείο Παραγωγής Αλλαντικών και το Βραβείο Παραγωγής Φύλλου Και Πίτας πήγε στο Εργαστήριο Φύλλου και Ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη».

Το Καφεκοπτείο Mokka κέρδισε το Βραβείο Παραγωγής Καφέ, ενώ στο ιστορικό κατάστημα επεξεργασίας και πώλησης ξηρών καρπών «Ο Ηρακλής» απονεμήθηκε το Βραβείο Καταστήματος. Το Βραβείο Καινοτομίας δόθηκε στο Κεφίρ «Υγιεία» από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη και τον φημισμένο «Παπαπαρασκευά» ταξίδεψε το Βραβείο Ζαχαροπλαστείου και το φετινό Βραβείο Παραγωγής Χαλβά, ανήκει στην οικογένεια Ελευθερίου και το ομώνυμο Χαλβαδοποιείο.

“Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς καλεσμένους μας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αγορά Μοδιάνο για τη φιλοξενία καθώς και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την παραχώρηση κινητής μονάδας του για την εκδήλωση. 

Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στους χορηγούς των 15ων Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου, για την ένθερμη υποστήριξή τους: Lidl Ελλάς, Ζαγόρι, Kaiser, Κτήμα Κυρ-Γιάννης, Grundig, Grand Hyatt, Nespresso, Φρεσκούλης, SWOT, Trata, Aegean, Electra Palace και MonAsty. 

Τέλος ευχαριστούμε τους εθελοντές του ΙΕΚ Ακμή και του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης – Υπουργείο Τουρισμού για την πολύτιμη συμβολή τους.”

– Η ομάδα του Γαστρονόμου


Τα «Βραβεία Ποιότητας» του Γαστρονόμου απονέμονται κάθε χρόνο σε Έλληνες παραγωγούς τροφίμων αλλά και εμπόρους, επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μάγειρες και εστιάτορες και που ξεχωρίζουν για το ήθος και την ποιότητά τους.