Mε βάση την έννοια της βιωσιμότητας, δηλαδή τις καλύτερες ή τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, ο δείκτης Economist Intelligence Unit’s Global Liveability 2022  «ξετρυπώνει» τις πόλεις που μπορούν να προσφέρουν ή όχι το ιδανικό περιβάλλον για να ζει κανεις.

Σύμφωνα με το Bloombgerg, όσο ο πλανήτης «ξεμουδιάζει» από την πανδημία, η κατάταξη αρχίζει να μοιάζει και πάλι με την εποχή πριν από την πανδημία, χρίζοντας πρώτα από όλα και πάλι «βασίλισσα» την Βιέννη. 

Η Βιέννη επανήλθε ξανά στην πρώτη θέση την οποία κατείχε πριν από τρία χρόνια, προτού πέσει στη 12η θέση το 2021 λόγω των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του Covid-19. Η αυστριακή πρωτεύουσα «πέταξε» την Κοπεγχάγη (Δανία) στη δεύτερη θέση, χάρη στην υψηλότερη βαθμολογία που διαθέτει στον τομέα της υγείας, ενώ η Ζυρίχη (Ελβετία) και οι πόλεις Κάλγκαρι και Βανκούβερ του Καναδά συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η κορυφαία δεκάδα κυριαρχείται από ευρωπαϊκές πόλεις, με τις πόλεις του Καναδά, την Οσάκα της Ιαπωνίας και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας να ειναι οι μόνες εκτός Ευρώπης.

Στην άλλη μεριά της κατάταξης, στις τελευτείες θέσεις των 173 πόλεων που συμμετέχουν στο δείκτη, βρίσκεται η Τρίπολη στη Λιβύη, η πόλη Λάγος της Νιγηρίας και η Δαμασκός της Συρίας.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι μετακινήσεις κάποιων πόλεων στην κατάταξη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, η οποία σημείωσε άλμα 19 θέσεων για να πάρει την 73η θέση στην κατάταξη. Μεγαλύτερο άλμα παρατηρήθηε, ωστόσο, από το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε 27 θέσεις για να πάρει την 33η θέση, και το Λος Άντζελες, που ανέβηκε 18 θέσεις για να πάρει την 37η θέση.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πόλεις που ανέβηκαν τις περισσότερες θέσεις είναι και οι τρεις γερμανικές: η Φραγκφούρτη ανέβηκε 32 θέσεις για να πάρει την 7η θέση στην κατάταξη, το Αμβούργο ανέβηκε 31 θέσεις για να πάρει την 16η θέση και το Ντύσσελντορφ ανέβηκε 28 θέσεις για να πάρει την 22η θέση στην κατάταξη.

Από την άλλη, μεγάλη πτώση είδαν δύο ισπανικές πόλεις που φημίζονταν για το καλό επίπεδο ζωής τους. Η Μαδρίτη έπεσε 24 θέσεις για να πάρει την 43η θέση στην κατάταξη, ενώ η Βαρκελώνη έπεσε 19 θέσεις για να πάρει την 35η θέση στην κατάταξη. Μεγάλη πρώση σημείωσε επίσης το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το οποίο υποχώρησε 25 θέσεις για να πάρει την 48η θέση στην κατάταξη.

Η κορυφαία δεκάδα

  1. Βιέννη (Αυστρία)
  2. Κοπεγχάγη (Δανία)
  3. Ζυρίχη (Ελβετία)
  4. Κάλγκαρι (Καναδάς)
  5. Βανκούβερ (Καναδάς)
  6. Γενεύη (Ελβετία)
  7. Φραγκφούρτη (Γερμανία)
  8. Τορόντο (Καναδάς)
  9. Άμστερνταμ (Ολλανδία)
  10. Οσάκα (Ιαπωνία)
  11. Μελβούρνη (Αυστραλία)

Η τελευταία δεκάδα

  1. Τεχεράνη (Ιράν)
  2. Ντουάλα (Καμερούν)
  3. Χαράρε (Ζιμπάμπουε)
  4. Ντάκα (Μπανγκλαντές )
  5. Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα)
  6. Καράτσι (Πακιστάν)
  7. Αλγέρι (Αλγερία)
  8. Τρίπολη (Λιβύη)
  9. Λάγος (Νιγηρία)
  10. Δαμασκός (Συρία)