Η ταινία του Ξαβιέ Λεγκράν «Jusqu’à la garde» με θέμα την ενδοοικογενειακή βία ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων Σεζάρ 2019 που απονεμήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.
Η ταινία απέσπασε τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων εκείνο της καλύτερης ταινίας και του πρώτου γυναικείου ρόλου (Λεά Ντρικέ).
Η υπόθεσή της περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Μιριάμ η οποία, προκειμένου να προστατεύσει τον γιο της από έναν βίαιο πατέρα, ζητά να έχει την αποκλειστική κηδεμονία του. Ο δικαστής που κρίνει την υπόθεση αποδίδει μοιρασμένη κηδεμονία με τον πατέρα και ο γιος βρίσκεται όμηρος ανάμεσα στους δύο γονείς.
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη τιμήθηκε επίσης με τα βραβεία Σεζάρ καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ που απονεμήθηκε στον Γιώργο Λαμπρινό, γιο του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού, μόνιμου κάτοικου Παρισιού και έμπειρου μοντέρ.
Σημειώστε πως στο παρελθόν ο Γιώργος Λαμπρινός έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, το μοντάζ στο «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά, στην υποψήφια για Όσκαρ μικρού μήκους ταινία «Avant que de Tout Perdre» του Ξαβιέ Λεγκράν, στις δύο βραβευμένες ταινίες της Ευαγγελίας Κρανιώτη («Erotica, Exotica, Etc.» και «Obscuro Barroco»), έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ έχει κερδίσει το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το Μοντάζ του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα.

Τα βραβεία Σεζάρ, τα «Όσκαρ του γαλλικού κινηματογράφου», απονέμονται κάθε χρόνο από το 1976, από την Ακαδημία Τεχνών και Τεχνικών Κινηματογράφου.

Φέτος το τιμητικό βραβείο Σεζάρ δόθηκε στον 82χρονο Αμερικανό ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος το παρέλαβε από την Κριστίν Σκοτ Τόμας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στον «Γητευτή των Αλόγων».
Η ταινία «Les Chatouilles» των Αντρεά Μπεσκόν και Ερίκ Μεταγέ έλαβε το βραβείο καλύτερης προσαρμογής και εκείνο του δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Καρίν Βιάρ.
Το Σεζάρ για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο Ζακ Οντιάρ για το γουέστερν «Les Frères Sisters».
Ο Αλέξ Λουτς έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία «Guy» της οποίας είναι επίσης ο σκηνοθέτης, ενώ το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, η κοινωνική κωμωδία «Le Grand Bain» του Ζιλ Λελούς, έλαβε μόνο Σεζάρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον τραγουδιστή και ηθοποιό Φιλίπ Κατερίν.

 

πηγή: tospirto.net