Τα Ντουέτα του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μέντα 88» θα τιμήσει με μια μεγάλη συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα, ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συναυλία με τον τίτλο «Γιώργος Νταλάρας – Μουσικά γενέθλια – Duets» θα τραγουδήσουν μαζί του συνοδοιπόροι του ερμηνευτές, με τους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμπορεύθηκε αυτά τα 52 χρόνια της διαδρομής του στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και αξιόλογοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τραγουδώντας κλασικά αλλά και απρόβλεπτα ντουέτα, με τη συνοδεία, όπως πάντα, μιας εξαιρετικής ορχήστρας, αποτελούμενης από σπουδαίους μουσικούς.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία, ο Γιάννης Κότσιρας συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον Γιώργο Νταλάρα, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για κείνον.

«Άκουγα πολύ Νταλάρα λίγο πριν γεννηθώ»

Θυμάστε πότε ακούσατε για πρώτη φορά τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και αν είναι δυνατόν και σε ποιο τραγούδι;
Πιστεύω πως λίγο πριν γεννηθώ, πρέπει να άκουγα πολύ Γιώργο Νταλάρα. Βλέπετε η μητέρα μου άκουγε πολλά από τα τραγούδια του. Θα ήμουν ψεύτης να σας πω πως θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι. Αυτό όμως το τραγούδι που θυμάμαι πολύ έντονα από την παιδική μου ηλικία είναι το «Έχω ένα καφενέ».

Θυμάστε μήπως πότε πρωτοπήγατε σε συναυλία του;
Πρέπει να ήταν το 1992. Είχε μια συναυλία στην Λαμία και ξεσηκωθήκαμε με την παρέα μου, στριμωχτήκαμε στο Yugo που είχα τότε και ανηφορίσαμε.

Πότε πρωτοτραγουδήσατε μαζί επί σκηνής; Μνήμες από τότε;
Γενικά δεν τα πάω καλά με τέτοιες μνήμες. Με τον Γιώργο είχαμε βρεθεί ελάχιστα πριν την συνεργασία μας στην «Ακτή Πειραιώς» το 2016. Όμως νομίζω πως η πρώτη μας συνάντηση ήταν το 1999 σε μια συναυλία αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο στις Πρέσπες και η πρώτη φορά που τραγουδήσαμε κάτι παρέα ήταν το 2002 στην συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ξέρετε, πριν τον γνωρίσω, με όλα αυτά που κατά καιρούς είχα ακούσει, είχα μεγάλες αναστολές σε μια συνεργασία μαζί του. Μετά τον πρώτο καφέ στο σπίτι του ξεπεράστηκαν όλες. Μαζί του έζησα πολύ σημαντικές στιγμές και επαγγελματικά και καλλιτεχνικά, αλλά και προσωπικές. Κορυφαίες στιγμές για μένα ήταν η συνύπαρξη επί σκηνής στο τραγούδι «Αλεξάνδρεια» αλλά και το δώρο που μου έκανε στην γιορτή μου, καθώς όπως είπε είμαι κι εγώ «μαστοράκος» όπως κι εκείνος.

Εκτός από τις συναυλίες, έχετε τραγουδήσει μαζί του και στο studio;
Δυστυχώς όχι ακόμα.

Από το υλικό του, που καλύπτει μια διαδρομή 52 χρόνων στη δισκογραφία, θα ξεχωρίζατε κάτι;
Για μένα προσωπικά η ζωντανή ηχογράφηση από τον «Ορφέα» και τα «Latin» ήταν δύο από τις σημαντικότερες στιγμές.

Στα πολυσυλλεκτικά προγράμματά σας – όχι στις αφιερωματικές συναυλίες – εντάσσετε τραγούδια που έχει πει σε πρώτη εκτέλεση;
Φυσικά. Μα δεν γίνεται αλλιώς άλλωστε. Ξέρετε είμαι λάτρης του καλού λαϊκού τραγουδιού και όλα μου τα προγράμματα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ αποτελούνται από λαϊκά τραγούδια. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν και είναι από τους βασικούς εκφραστές του καθαρόαιμου λαϊκού τραγουδιού και έβαλε το γνήσιο λαϊκό τραγούδι στο σπίτι όλων μας. Δεν θα μπορούσα να μην έχω τραγούδια που έχει πει σε πρώτη εκτέλεση.

Όταν τα τραγουδάτε έρχεται η φωνή στο μυαλό σας;
Πάντα. Ο Γιώργος Νταλάρας, όπως και ο Μπιθικώτσης και ο Καζαντζίδης, έχει σφραγίσει με τις ερμηνείες του τα τραγούδια που έχει πει, οπότε είναι φυσικό επόμενο να έχω τη φωνή του στο μυαλό μου, όταν επιλέγω τραγούδια που έχει πει.

Υπάρχει περίπτωση να ξανακάνετε κοινές εμφανίσεις, σε πιο σταθερή βάση;
Δεν υπάρχει κάτι στα σχέδια, αλλά πολύ θα χαιρόμουν να ξανασυμβεί.

Πώς νιώθετε που θα συμμετέχετε σε αυτή τη συναυλία;
Τεράστια τιμή. Ο Γιώργος δύσκολα σε βάζει στην κατηγορία των φίλων του. Οπότε είναι πραγματικά μεγάλη τιμή που με κάλεσε να μοιραστώ την σκηνή μαζί του.

Τελικά, με δυο λόγια, ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος και η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι;
Ο Νταλάρας, με την δουλειά του, το ταλέντο του και την αυστηρή επιλογή όσων κάνει, έχει κερδίσει μια θέση στο ολιγομελές πάνθεον των στυλοβατών του Ελληνικού τραγουδιού. Στα δικά μου μάτια, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ιδιότητα του τραγουδιστή που όλοι εμείς οι νεότεροι αγωνιζόμαστε να τιμήσουμε. Είμαστε πολύ τυχεροί που αυτός ο τραγουδιστής γεννήθηκε Έλληνας. Τίμησε την χώρα του, το Ελληνικό τραγούδι και συνολικά τον Ελληνικό πολιτισμό. Γιώργο σε ευχαριστώ για όλα.
Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr