Το Βρετανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει από τις 8 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου 2018 την έκθεση που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» η οποία παρουσιάζει τις ζωές τριών σημαντικών δημιουργών και στενών φίλων, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994), του John Craxton (1922-2009) και του Patrick Leigh Fermor (1915-2011), από τα πρώτα χρόνια γνωριμίας τους, στα μέσα της δεκαετίας του ’40, έως το τέλος της ζωής τους.

Μέσα από έργα τέχνης, αποσπάσματα από κείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, χειρόγραφα και εκδόσεις, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την προσωπική τους σχέση και την καλλιτεχνική τους πορεία, με κοινό πάντοτε παρονομαστή την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Η έκθεση, εκτός από χρονολογική διαδρομή, διαρθρώνεται θεματικά με άξονα τους τόπους που τους ενέπνευσαν –την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα–, φιλόξενοι τόποι όπου έζησαν και δημιούργησαν.

Ο Πάτρικ και η σύζυγός του, Joan Leigh Fermor, έχτισαν το όμορφο σπίτι τους στη νότια Ελλάδα στην Καρδαμύλη, η οποία έγινε καταφύγιο συζητήσεων και φιλοξενίας για τους φίλους τους. Ο John Craxton εγκαταστάθηκε σε ένα βενετσιάνικο σπίτι στο λιμάνι των Χανίων, όπου σχεδίασε και ζωγράφισε πορτρέτα βοσκών,  ναυτικών και σκηνές τοπικής ζωής. Το προγονικό σπίτι του Γκίκα στην Ύδρα, έγινε το πρώτο σημείο συνάντησής τους και πηγή έμπνευσή του το βραχώδες τοπίο του νησιού. Μετά την καταστροφή του σπιτιού από πυρκαγιά, ο Γκίκας και η σύζυγός του Μπάρμπαρα μεταμόρφωσαν ένα αγρόκτημα, με παλιό ελαιοτριβείο σε ένα ειδυλλιακό σπίτι στην Κέρκυρ το οποίο αργότερα περιέγραψε ο Leigh Fermor ως «καταφύγιο μοναδικής ατμόσφαιρας και γοητείας».

Ο Hartwig Fischer, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να φέρουμε αυτή τη συναρπαστική ιστορία των Γκίκα, Craxton και Leigh Fermor και την αγάπη τους για την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μας δίνεται η  ευκαιρία να γιορτάσουμε την πλούσια κουλτούρα ενός πιο πρόσφατου κεφαλαίου στην ιστορία της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια των τριών κορυφαίων φωτισμένων της τέχνης και της λογοτεχνίας».

Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου 2018 (δωμάτιο 5 –   Βρετανικό Μουσείο). Υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και διοργανώθηκε με την Α. Γ. Λεβέντη Γκαλερί, Κύπρος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το κτήμα Craxton.
Ώρες και ημέρες επισκέψεων: Σάββατο – Πέμπτη 10.00-17.30, Παρασκευή 10.00-20.30.
Είσοδος ελεύθερη.

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε το 1979 από τον Κύπριο επιχειρηματία Αναστάσιο Γ. Λεβέντη (1902-1978), ο οποίος έβαλε τις βάσεις της εστίασής του στην κοινωνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Τώρα στην τέταρτη δεκαετία το Ίδρυμα διατηρεί την προσήλωσή του σε αυτές τις προτεραιότητες, υποστηρίζοντας έντονα τη διάδοση της ελληνικής και κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εκτεταμένα προγράμματα δημόσιων οφελών, πρωτοποριακά έργα περιβαλλοντικής προστασίας και ιατρική έρευνα.

 

πηγή: tospirto.net