Μουσικός Σεπτέμβρης στο café του Νομισματικού Μουσείου, από τις 7 έως τις 28 Σεπτεμβρίου με τους: Think Sax Society,  Dimitris Tasenas, & the Soul Vibrators, Sugahspank! & Swing Shoes, Κατερίνα Πολέμη Quartet και μια συναυλία-αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.

Δείτε το Πρόγραμμα:

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου | Think Sax Society – 21:00

Μια πανδαισία πνευστών γεμάτη έμπνευση φαντασία και ρυθμό δημιουργεί μια μουσική περιπλάνηση από τους δρόμους της blues μουσικής και του swing της Νέας Ορλεάνης, τα funk του Σικάγο έως τα μακάμ της Ανατολής. Με όχημα ένα σεξτέτο σαξοφώνων πλαισιωμένο από ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα και πιάνο, η ομάδα του Τάσου Φωτίου, ονόματι Think Sax Society, πλαισιωμένη από εξαίρετους μουσικούς με ιστορία στο χώρο της Jazz, προσγειώνεται στο Café του Νομισματικού Μουσείου την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και δημιουργεί ένα εκρηκτικό χαρμάνι πλούσιο σε κέφι, ζωντάνια, ρυθμούς και ηχοχρώματα.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου | Dimitris Tasenas & the Soul Vibrators – 21:00

Μαγεμένοι από τον ήχο των 60’s, οι Δημήτρης Τάσαινας και Αλέξανδρος Καραδήμος δημιουργούν το Μάιο του 2013 στην Αθήνα, τους Soul Vibrators. Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, οι SV παρουσιάζουν την πλέον ακουστική εκδοχή της μουσικής τους ή κατά την προσφιλή ονομασία των 90’s, “unplugged”.

To Psych Rock και Garage, αλλάζουν όψη και το Café του Νομισματικού Μουσείου γεμίζει με ηχοχρώματα που προσεγγίζουν την folk, country και πρώιμη rock’ n’ roll περίοδο.

Στα τέλη του 2013 εξέδωσαν μια εορταστική ηχογράφηση με 3 τραγούδια εμπνευσμένα από τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τίτλο ” Vibrators for Christmas – The Holy Release”, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 εξέδωσαν την πρώτη ολοκληρωμένη mini- έκδοση με τέσσερα τραγούδια που ήδη διαγράφουν μια πορεία στο ζωντανό τους πρόγραμμα, με τίτλο “The Vibes are on – The ‘Residence’ release”.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου | Sugahspank! & Swing Shoes – 21:00

Οι Swing Shoes καθιερώθηκαν μετά τον πρώτο τους δίσκο «Ladies and Gents…Here’s The Swing Shoes» (2010) παίζοντας ένα κράμα gypsy swing και παραδοσιακής μουσικής που άνοιξε δρόμους και δημιούργησε ρεύμα. Μετρούν ήδη εννέα χρόνια πορείας στη μουσική σκηνή της Αθήνας.

Πριν 5 χρόνια συνάντησαν την Sugahspank!, μια φωνή κατευθείαν από το Χάρλεμ του Πειραιά, και μαζί έγιναν ένα από τα πιο περιζήτητα live σχήματα της αθηναϊκής νύχτας. H «μαύρη Πειραιώτισσα» πρωτοεμφανίστηκε στην underground σκηνή δεκατεσσάρων ετών, ερμηνεύοντας από σόουλ και χιπ χοπ, μέχρι ροκ, μπλουζ και σουίνγκ. Έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 2008 με το σόλο άλμπουμ «The incredible, the invisible» κερδίζοντας το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Τα καλοκαίρια του 2012 και του 2014 έπαιξαν μπροστά σε χιλιάδες κόσμο στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής ενώ συμμετέχουν σε φεστιβάλ στην Κύπρο και τη Γερμανία.

Το άλμπουμ «Sugahspank! & The Swing Shoes -A Holy Show» δέχεται πολύ θετική ανταπόκριση από μουσικοκριτικούς και κοινό. Μουσικά οι αναφορές τους είναι ριζωμένες στην παράδοση αλλά οι εκτελέσεις τους είναι ανατρεπτικές.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου | Συναυλία-αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας – 21:00
«Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα» – με τους Musica Del Cuore

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της μοναδικής Μαρίας Κάλλας, οι MUSICA DEL CUORE τιμώντας τη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας δίνουν συναυλία με τίτλο, «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα».

Η Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων ως μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε. Σήμερα, σαράντα χρόνια από το θάνατό της, λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια και τραγική. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, η θρυλική ντίβα που έκανε και κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Το σχήμα Musica del Cuore αποτελείται από τους Monica Minarelli (μεσόφωνος), Antonella Orefice (υψίφωνος), και Neville Jason Fahy (πιανίστας). Οι δυο λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας. Ο πιανίστας θα ερμηνεύσει και κάποια ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει ταυτιστεί η θρυλική ντίβα. Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε  μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy, του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού της ανυπέρβλητης ντίβας, σε μορφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η σύλληψη της ιδέας και η γενική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Ιστορικού της Τέχνης Δρος Γεωργίου Κακαβά. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του σχεδιαστή Μίλτου Μπαμπανίκου και τα κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου | Κατερίνα Πολέμη Quartet – 21:00

Η Κατερίνα Πολέμη με το γνωστό της αυθορμητισμό και ελληνοβραζιλιάνικο ταμπεραμέντο, τραγουδά, παίζει κιθάρα και δημιουργεί με το σχήμα της μια ατμόσφαιρα ζεστή, παιχνιδιάρικη, θεατρική και πανηγυρική!

Η Κατερίνα γεννήθηκε στο Λονδίνο, από βραζιλιάνα μητέρα και έλληνα πατέρα. Σπούδασε μουσική στο φημισμένο Berklee College of Music στις ΗΠΑ οπού έζησε 5 χρόνια. Το 2011 ηχογράφησε το πρώτο της δίσκο “Spread the Music not the Name” αποκομίζοντας υψηλές κριτικές και από τότε κάνει συναυλίες σε Αμερική, Ελλάδα και Βραζιλία.

Πέρα από τα αναρίθμητα μικρά τζαζ μπαρ ανά τον κόσμο, έχει τραγουδήσει στο Carnegie Hall, στο Boston Symphony Hall, Stravinsky Auditorium στην Ελβετία, στον Κήπο του Μεγάρου Αθηνών και στο Καλλιμάρμαρο στη φετινή συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 2012 έγραψε την μουσική για την θεατρική παράσταση – μιούζικαλ, «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Sarah Ruhl σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου και ηχογράφησε το δεύτερο της δίσκο “Ευρυδίκη” λαμβάνοντας το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ».

Το 2013 έγραψε το soundtrack της ταινίας “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, για το οποίο ήταν υποψήφια για καλύτερη μουσική από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2014. Η ταινία κέρδισε τρία βραβεία στο 17ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σαγκάης, καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (για την Πηνελόπη Τσιλίκα). Στη συνέχεια έγραψε μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις “Τρωικός Πόλεμος” σε σενάριο του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της Σοφία Σπυράτου, για το “Blasted” της Sarah Kane σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου και το 2014 για την παράσταση “Η Μεγάλη Χίμαιρα” βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Καραγάτση για το φεστιβάλ Αθηνών 2014, σε σκηνοθεσία του Δ.Τάρλοου. Για το τελευταίο πήρε το 1ο βραβείο μουσικής στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2015 του περιοδικού «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» ενώ η παράσταση συνεχίζει να παίζεται για 3η χρονιά. Το χειμώνα έπαιξε στις παραστάσεις “Το Φορτηγό” του Διονύση Σαββόπουλου και έγραψε μουσική για την παράσταση “Θερισμός” του Δημήτρη Δημητριάδη στο Εθνικό Θέατρο. Το καλοκαίρι έκανε συναυλίες στην άλλη της πατρίδα τη Βραζιλία ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει έναν καινούριο δίσκο.

Μαζί της:
Δημήτρης Παπαδόπουλος | τρομπέτα
Πέτρος Βαρθακούρης  | μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος | ντραμς

Info:

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3610067
Νομισματικό Μουσείο | Πανεπιστημίου 12, Αθήνα
Facebook: Nomismatiko Mouseio Garden

 

πηγή: tospirto.net