Ο παράλληλος δρόμος ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού, τόσο στη ζωή και την τέχνη, αποκαλύπτει συσχετισμούς, κοινές επιρροές αλλά και μεγάλες αποκλείσεις. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν ο Πάρις και η Μερόπη Πρέκα. Δύο αφοσιωμένοι ζωγράφοι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στις κλασικές αξίες της τέχνης τους, εμπνέονται από τον ελληνικό πολιτισμό και την φύση.

Μία τέτοια κοινή έκθεση μάς δίνει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε τους παράλληλους καλλιτεχνικούς βίους τους.
Ο Πάρις Πρέκας (1926 – 1999), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς Ελλήνων ζωγράφων, εκθέτει περισσότερα από εκατό έργα του (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Έργα εμπνευσμένα από το Τείχος του Βερολίνου, αλλά και τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 που απεικονίζουν την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο. Επίσης, θα δούμε εικόνες του από την ελληνική μυθολογία και τέχνη, τοπία, η θάλασσα, ένα ηλιακό ρολόι, κοσμήματα, έπιπλα.
Η πορεία της Μερόπης Πρέκα από την άλλη, παρουσιάζεται μέσα από περισσότερες από 40 δημιουργίες της, βιτρό και ζωγραφικών έργων. Στον εκθεσιακό χώρο ζωντανεύει το εργαστήριο της εικαστικού, με τον πάγκο εργασίας, τα αντικείμενα και τα εργαλεία της δημιουργικής της καθημερινότητας. Η άνοιξη, ο ήλιος, το περιστέρι, τα σύμβολα, ο έρωτας, η ελευθερία και η ελληνική αρχαιότητα αποτέλεσαν σημαντικές πηγές έμπνευσης του έργου της.

Η έκθεση των δύο καλλιτεχνών θα απλωθεί σε δύο ορόφους μέσα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και θα διαρκέσει από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου 2018. Την επιμέλεια της έκθεσης «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι» υπογράφει η Χριστίνα Τσαγκάλια.

Γιώτα Αργυροπούλου

14 Νοεμβρίου 2017
Έως τις 28 Ιανουαρίου 2018. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη.

 

πηγή: tospirto.net