“ΜΗΝΑΣ  ΝΙΚΟΥ  ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”  ΣΤΟΝ  ΜΕΝΤΑ 88.

Εκδόσεις Διόπτρα.

Συντονιστείτε στον Μέντα 88 και κερδίστε τα βιβλία του σπουδαίου μας συγγραφέα.

30 βιβλία /  30 νικητές

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη πρόσφατα απέκτησε νέα πνοή, με μια κομβική αλλαγή σκυτάλης  στον ελληνικό εκδοτικό χώρο. Οι εκδόσεις Διόπτρα ανέλαβαν την αποκλειστική έκδοση των βιβλίων του οικουμενικού συγγραφέα στην Ελλάδα.

Τα βιβλία του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα, το έργο του οποίου απασχόλησε και απασχολεί τους μελετητές της λογοτεχνίας και της γλώσσας, ξεκίνησαν μια νέα διαδρομή με τη στρατηγική κίνηση των εκδόσεων Διόπτρα.

Γιορτάζοντας αυτή τη μεγάλη αλλαγή, οι εκδόσεις Διόπτρα κάνουν δώρο σε 30 τυχερούς ακροατές του Μέντα 88 μερικά απο τα σημαντικότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Για να μπείτε στην κλήρωση, στείλτε mail και ονοματεπώνυμο με την φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε παρακάτω. Οι νικητές θα ενημερώνονται με mail.

Ενδεικτικά, μερικά απο τα βιβλία που κερδίζετε:

“Ασκητική”

Το βιβλίο Ασκητική [Salvatores Dei] είναι μια φιλοσοφική ποιητικά πραγματεία στην οποία περιέχεται η κοσμοθεωρία του Καζαντζάκη, συνοψίζοντας ιδεαλιστικά την ενσάρκωση του νέου Οδυσσέα.
Η Ασκητική είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι η Ασκητική.

“Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”

Ο Ζορμπάς είναι ένα μυθιστόρημα μοναδικό και γοητευτικό, στο οποίο ανθίζουν ξανά τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τής κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας.

Έγραψαν οι New York Times για το βιβλίο αυτό: «Μια αναζωογονητική εξόρμηση στις πιο ηλιόλουστες περιοχές του ανθρώπινου πνεύματος. Εντελώς διαχρονικό…»

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν.

“Αναφορά στον Γκρέκο”

Η Αναφορά στον Γκρέκο αποτελεί ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή –όπως συχνά χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Καζαντζάκη– μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του.
Ο συγγραφέας αρχίζει τη διήγηση από τα παιδικά του χρόνια και οριοθετεί το τέλος της ιστορίας του τη στιγμή της ανάπτυξης της προσωπικής του μεγάλης Ιδέας που ονόμασε «Κρητική Ματιά» και τη σύλληψη της Οδύσσειας.

Ένα έργο το οποίο ο θάνατος δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει.

“Ο Καπετάν Μιχάλης”
(Ελευθερία ή Θάνατος)

Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στα 1889 στην Κρήτη, όπου οι υπόδουλοι Έλληνες επιχειρούν με έναν καινούριο ξεσηκωμό να λευτερωθούν από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Καζαντζάκης απεικονίζει το δράμα που συνεπαίρνει έναν ολόκληρο λαό, δίνοντας σε κάθε φάση του ένα αδρό ανάγλυφο και μιαν ένταση που καθιστούν αξέχαστα όλα τα επιμέρους επεισόδια, στο μεγαλύτερο μέρος τους τραγικά, παρόλο που ο συγγραφέας συχνά εισάγει με τέχνη μια χιουμοριστική νότα.

Ένα από τα τελευταία έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

“Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”

Το μυθιστόρημα Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται έχει όλες τις αρετές του μεγαλείου που έκαναν διάσημο τον Ζορμπά: «την ποίηση, το όραμα, τη φιλοσοφική κατανόηση των βασικών ανθρώπινων προβλημάτων».

Αλλά φτάνει πολύ πιο μακριά. Μέσα στα στενά όρια ενός ελληνικού χωριού, που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας και του Υιού του Θεού αντικατοπτρίζεται σαν σε καθρέφτη.

Αυτό το επικό μυθιστόρημα του  Νίκου Καζαντζάκη επανατοποθετεί την ουσία του ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά της εποχής μας.

“Ο τελευταίος πειρασμός”

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο βασίστηκε η πολύκροτη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, σε ειδική έκδοση με Επίμετρο και Παράρτημα με αποσπάσματα από την επίσημη Εφημερίδα των Συζητήσεων τής Βουλής το 1955, κατόπιν της καταφοράς της Ιεράς Συνόδου εναντίον του.

Δίνονται στοιχεία για την αναγραφή του βιβλίου στον Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων τού Βατικανού και για τις διώξεις του Καζαντζάκη στην Ελλάδα από Εκκλησία και Πολιτεία, και φωτίζεται η ανθρώπινη, συγγραφική, εκδοτική και κοινωνικοπολιτική περιπέτεια του επίμαχου αριστουργήματος

“Ο φτωχούλης του θεού”

Το υπερβατικό πορτρέτο του φλογερού και φυσιολάτρη Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης από τον Νίκο Καζαντζάκη, με επίμετρο όπου σκιαγραφείται η σχέση του Καζαντζάκη με τον Άγιο Φραγκίσκο, και με τον μεγάλο ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάιτσερ, τον οποίον θεωρεί ως τον «Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας».

Η τέλεια φτώχεια, η περιπέτεια στην οποίαν ανεπιφύλακτα αφήνεται ο Φραγκίσκος, έχει κάτι το ιλιγγιώδες – ιλιγγιώδες όπως η αγάπη που ο Φραγκίσκος ανακαλύπτει προοδευτικά, μέχρι να την ενσαρκώσει ο ίδιος: η ανεξάντλητη και απρόβλεπτη αγάπη του Θεού.

“Οι αδερφοφάδες”

Οι Αδερφοφάδες μιλούν για την αδελφοκτόνο σύγκρουση σε ένα χωριό κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο στα τέλη της δεκαετίας τού 1940. Πολλοί από τους χωριανούς, μαζί και ο Καπετάν Δράκος, ο γιος του εφημέριου, ο παπα-Γιάνναρος, πήραν τα βουνά και ενώθηκαν με τους κομμουνιστές αντάρτες.

Είναι Μεγάλη Εβδομάδα και, με τον φόνο, τον θάνατο και την καθημερινή καταστροφή, ο παπα-Γιάνναρος αισθάνεται ότι κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες του κόσμου.

Αυτό το επιθανάτιο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη είναι, ανάμεσα σε όλα τα έργα του, το πιο κοντινό στον κόσμο μας, που σπαράζεται από αδελφοκτόνες μάχες.


Όροι διαγωνισμού

Οι νικητές που είναι κάτοικοι Αθηνών μπορούν να παραλάβουν από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Διόπτρα δύο (2 εργάσιμες) μέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και για διάστημα ενός μήνα (30 ημέρες).

Βιβλιοπωλείο Books and Life : Σόλωνος 93-95, 210 3300774
Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 9:00-17:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9:00-20:00

Οι κάτοικοι της περιφέρειας παραλαμβάνουν απευθείας μέσω courier .