Δείτε τους υπόλοιπους φιναλίστ.

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι περιλαμβάνονται στους συγγραφείς που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για το βραβείο Booker 2019, το σημαντικό βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο.

Η Καναδή μυθιστοριογράφος και ποιήτρια προτείνεται για το μυθιστόρημά της που φέρει τον τίτλο «The Testaments» (Οι Διαθήκες, σε ελεύθερη μετάφραση) και είναι η συνέχεια του «The Handmaid’s Tale» (που στα ελληνικά κυκλοφορεί με τους τίτλους «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» και «Η ιστορία της θεραπαινίδας»), που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις ερχόμενες ημέρες στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Πίτερ Φλόρενς, «The Testaments» είναι ένα «άγριο και έξοχο μυθιστόρημα που μας μιλάει σήμερα με πίστη και δύναμη» και η «Άτγουντ έθεσε τον πήχη εξαιρετικά ψηλά. Απογειώνεται».«Η ιστορία της θεραπαινίδας», μια δυστοπία που κυκλοφόρησε το 1985, έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά το 2017 αναθερμαίνοντας τις πωλήσεις του μυθιστορήματος, η αγγλική έκδοση του οποίου πούλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η 79χρονη Άτγουντ, που έχει υπάρξει υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει κερδίσει ήδη το βραβείο Μπούκερ το 2000 για το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ο τυφλός δολοφόνος» («The Blind Assassin»).

Βραβείο Μπούκερ έχει ήδη κερδίσει το 1981 για τα «Παιδιά του μεσονυκτίου», ο Σαλμάν Ρούσντι, 72 ετών, που φέτος επιλέχθηκε μεταξύ των υποψηφίων για τον «Quichotte» (Δον Κιχώτης), μια σύγχρονη εκδοχή του έπους του ήρωα του Θερβάντες που εκτυλίσσεται στην Αμερική.

Οι άλλοι φιναλίστ είναι:

– Ο Νιγηριανός Τσιγκόζι Ομπιόμα για το «An Orchestra of Minorities» (Μια ορχήστρα μειονοτήτων). Ο συγγραφέας ήταν υποψήφιος για το βραβείο και το 2015. Θέμα του βιβλίου, ένας εκτροφέας κοτόπουλων σε μια μικρή πόλη της Νιγηρίας.
Πρόκειται για ένα «παραμύθι οδυσσειακών διαστάσεων που κάνει την καρδιά να χτυπά», σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής Άφουα Χιρς

– Η Αγγλο-Νιγηριανή Μπερναντίν Εβαρίστο για το «GirlWomanOther» (Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο), ένα χρονικό της ζωής των μαύρων οικογενειών στη Βρετανία

– Η Αμερικανίδα Λούσι Έλμαν για το «DucksNewburyport» (Πάπιες, στο Νιούμπεριπορτ), ένα μυθιστόρημα-ποταμό 1.000 σελίδων που διαρθρώνεται γύρω από έναν μονόλογο μιας οικοκυράς του Οχάιο.

– Η Ελίφ Σαφάκ, η συγγραφέας με τις περισσότερες αναγνώσεις στην Τουρκία, για το «10 Minutes 38 Seconds in This Strange World» (10 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο), σχετικά με τις αναμνήσεις μιας ιερόδουλης στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Το βραβείο Μπούκερ, που απονέμεται σε έργα μυθοπλασίας γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: www.tospirto.net