Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή και προσέλευση των γυναικών στην εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης, που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την ανδρική φωνή. Εδώ και πολλά χρόνια, στις Σχολές Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής των Μητροπόλεων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Ωδεία, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις γυναίκες για την εκμάθηση του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών διπλωματούχων του ιδιαίτερου μουσικού αυτού είδους έχει αναδειχθεί, προσφέροντας τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση αλλά και στα ψαλτήρια και ιδιαίτερα στην Επαρχία.

Μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους αυτού του είδους στην Ελλάδα αποτελεί η καταξιωμένη και αναγνωρισμένη σε χώρες του εξωτερικού ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή. Με θητεία στο ψαλτήρι από 9 ετών και δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών, αποτελεί την πρώτη Ελληνίδα ψάλτρια που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βυζαντινή μουσική σε παιδική ακόμα ηλικία ως το «νεαρότερο» δίπλωμα βυζαντινής μουσικής και κυρίως η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνης που ταξίδεψε και εξακολουθεί να παρουσιάζει σε συναυλίες και ημερίδες τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους στο εξωτερικό, ενώ έχει προσκληθεί για παρουσιάσεις εισηγήσεων σε σχέση με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την αρχέγονη Ελληνική παράδοση σε σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία. Μέντοράς της στον χώρο της βυζαντινής μουσικής υπήρξε μία από τις πιο σπουδαίες πνευματικές μορφές της Ορθοδοξίας, ένας σύγχρονος Άγιος, ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβήτης, ο οποίος από την παιδική της ηλικία την παρακίνησε στη σπουδή της ψαλτικής τέχνης και της θητείας της στα αναλόγια των εκκλησιών.

Ήταν λοιπόν ζήτημα χρόνου η δημιουργία ένας συνδέσμου με πρωτοβουλία της, για την πολιτιστική δραστηριοποίηση των γυναικών που μαθαίνουν βυζαντινή μουσική στην Ελλάδα. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών (ή Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος) έλαβε αρχή το 2013 και από τότε έως σήμερα λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη της Νεκταρίας Καραντζή, ενώ στο πηδάλιο του Διοικητικού Συμβουλίου του βρίσκεται η μαθήτριά της, διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής και αγιογράφος Γλυκερία Μπεκιάρη. Ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος διαθέτει σήμερα μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, αποτελώντας το πρώτο και μεγαλύτερο επίσημο όργανο πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται μουσικά και εκπαιδευτικά με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι αμιγώς πολιτιστικός, με στόχο την διοργάνωση συναυλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δίνοντας πρωτίστως την ευκαιρία σε γυναίκες που ασχολούνται με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική -είτε πρόκειται για σπουδάστριες ή απόφοιτες Σχολών βυζαντινής μουσικής είτε για όσες αγαπούν απλώς την τέχνη του βυζαντινού μέλους- να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν ενεργά στα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Συνδέσμου, αλλά και στην γυναικεία βυζαντινή χορωδία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης σημαντικών εκπροσώπων του ιεροψαλτικού χώρου όπως του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Θεόδωρου Βασιλικού, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας Χαρίλαου Ταλιαδώρου και του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Χάρη Νταραβάνογλου. Σήμερα μάλιστα αποτελεί αρωγό μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ).

Την περίοδο αυτή, των ημερών της Μ. Τεσσαρακοστής και του Πάσχα, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών έχει ήδη πραγματοποιήσει, αλλά και πρόκειται να παρουσιάσει στη συνέχεια, κάποιες ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εμφανίσεις με την γυναικεία βυζαντινή χορωδία του, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή.

Κατά τη διάρκεια των ημερών της Μ. Τεσσαρακοστής έλαβε μέρος στη σειρά ομιλιών «5+1 Λόγοι με μουσική», με θέμα «Θεός και Μουσική» του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Μετείχε επίσης ψάλλοντας τη δεύτερη ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στο ψαλτήρι του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου στις 16 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον γυναικείο βυζαντινό χορό του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Χαλανδρίου.

Στις 31 Μαρτίου, Σάββατο του Λαζάρου, πρόκειται επίσης να εμφανιστεί ερμηνεύοντας βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και λαϊκούς θρήνους της Μ. Παρασκευής στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου (Ροδοδάφνης 20, Χαλάνδρι) στις 19:00, ενώ αναμένονται και νέες εμφανίσεις μετά το Πάσχα.

Η Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών πραγματοποιεί τις πρόβες της στο πολιτιστικό κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη στο e-mail του Συνδέσμου [email protected]

Τα έως σήμερα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών είναι (με αλφαβητική σειρά): Αγγελική Βασιλείου, Χριστίνα Γαϊτάνη, Γεωργία Γούλα, Μαίρη Δακτυλίδη, Ολυμπία Θεολόγου, Παρασκευή Καμπά, Πέννυ Κροκίδη, Ευγενία Λεολέη, Πόπη Λιάπη, Λούλα Νικολοπούλου, Μαριάννα Ξενάκη, Βαλεντίνη Πασχαλίδου, Χαραλαμπία Πνευματικού, Αναστασία Πουλακίδα, Ρενιέ Σημαντήρα, Αγγελική Ταμπάκη, Δήμητρα Τουλούμη, Στέλλα Τριανταφυλλοπούλου, Διομεία Φαντή.
karantzi1
Φωτογραφίες: Αλέξιος Νικολουτσόπουλος

 

πηγή: ogdoo.gr