Το σουηδικό ποπ συγκρότημα – θρύλος AΒΒΑ, πρόσφατα εξέπληξε τους θαυμαστές του ανακοινώνοντας το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Το «Abba Voyage» θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, ενώ θα προηγηθούν συναυλίες της μπάντας με ψηφιακά είδωλα των μελών της που θα εκτελέσουν επιτυχίες όπως το «Mamma Mia» και το «Waterloo».

«Στην αρχή ήταν μόνο δύο τραγούδια και μετά είπαμε: Λοιπόν, ίσως πρέπει να κάνουμε μερικά άλλα», είπε ο Benny Andersson, μιλώντας για τη νέα τους μουσική δουλειά.

Στο τέλος, ηχογράφησαν 10 κομμάτια -τα δύο εκ των οποίων πρωτοπαρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας συνέντευξης Τύπου. Το πρώτο, «I Still Have Faith In You», είναι μια τρυφερή μπαλάντα με πιάνο, που μιλά για τον δεσμό που μοιράζονται τα τέσσερα μέλη της μπάντας.

«Όταν ο Benny έπαιζε τη μελωδία, απλά ήξερα ότι αφορά εμάς», είπε ο Bjorn Ulvaeus, εξηγώντας την προέλευση του τραγουδιού. «Σε κανενός τη φαντασία, δεν θα μπορούσε να υπάρχει το όνειρο αυτό, να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μετά από 40 χρόνια και να παραμένουμε οι καλύτεροι φίλοι και εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου» πρόσθεσε. «Ποιος το έχει βιώσει αυτό; Κανείς», κατέληξε.

Το δεύτερο κομμάτι, «Don’t Shut Me Down», είναι ένα μίνι μελόδραμα στο ύφος του κλασικού κομματού των Abba, «The Day Before You Came», όπου μια γυναίκα επιστρέφει στον σύντροφό της, μετά από χρόνια. «Μου ζήτησες να μην φύγω, εδώ είμαι πάλι -και σ’ αγαπώ ακόμα», τραγουδούν η Agnetha Faltskog και η Anni -Frid Lyngstad, ξανά μαζί.

Και τα δύο τραγούδια θα περιέχονται στο «Abba Voyage», που θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου, με το βλέμμα στην προσοδοφόρα Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Μια εικονική συναυλία

Τα νέα τραγούδια θα παιχτούν κατά τη διάρκεια της εικονικής συναυλίας του συγκροτήματος, επίσης με τίτλο «Abba Voyage», που θα παρουσιαστεί του χρόνου, σε μια ειδικά κατασκευασμένη αρένα στο Λονδίνο.

Θα «παίζουν» έξι νύχτες την εβδομάδα, θα περιλαμβάνει ψηφιακές εκδόσεις των μελών της μπάντας, συνοδευόμενες από ένα ζωντανό συγκρότημα 10 ατόμων που θα ερμηνεύει τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Τα εισιτήρια θα ξεκινούν από 21 λίρες, με τη βραδιά των εγκαινίων να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι δούλεψαν για την αναδημιουργία των AΒΒΑ «στα καλύτερά τους», χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κίνησης και ανίχνευσης των μελών της μπάντας, που είναι, πλέον, στα 70 τους χρόνια.

Τα λεγόμενα «Abba-tars», οι ψηφιακές δηλαδή εκδοχές των μελών, σχεδιάστηκαν από την Industrial Light and Magic-την εταιρεία οπτικών εφέ που ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Star Wars George Lucas.