Μιας ιδιαίτερης τιμής χαίρει τη ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου. Η διπλά οσκαρική ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ αναλαμβάνει προσωπικά την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ ως executive producer του φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας.

Ενδεικτικό του πόσο άρεσε στην ηθοποιό η ταινία το γεγονός πως τη χαρακτήρισε «μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», προτού σχολιάσει τα «Μήλα» ως «μοναδικό όσο και πρωτότυπο ντεμπούτο» το οποίο είναι περήφανη να εκπροσωπήσει «βοηθώντας να μοιραστεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η μοναδική αυτή ματιά για τον κόσμο εκεί έξω».

Η είδηση της συμμετοχής της Μπλάνσετ στην προώθηση της ταινίας έρχεται τη στιγμή που τα «Μήλα» συνεχίζουν τη διεθνή φεστιβαλική πορεία τους, με το φιλμ να προβάλλεται σε πολύ σημαντικές διοργανώσεις όπως το Τέλουραϊντ, την ώρα που έχει ήδη βρει διανομή σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο. Με αυτά τα δεδομένα, εύλογα η ομάδα του Νίκου έχει θέσει ως απώτερο στόχο τη διεκδίκηση μιας θέσης στην πεντάδα των οσκαρικών υποψηφίων στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας. Προς το παρόν βέβαια δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποια θα είναι η ελληνική πρόταση για τα επόμενα Όσκαρ, αλλά σίγουρα η βοήθεια της Μπλάνσετ θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε ενδεχόμενη εκστρατεία προώθησης του «Μήλα» στα μέλη της Ακαδημίας.

Ο Χρήστος Νίκου ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθετών όπως ο Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας», «Η Ευνοούμενη») και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν τα Μεσάνυχτα», «Μεγαλώνοντας»), προτού περάσει πίσω από την κάμερα για τα «Μήλα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη και παρτενέρ του τη Σοφία Γεωργοβασίλη, η υπόθεση της ταινίας άθελά της ηχεί ανατριχιαστικά οικεία, καθώς περιστρέφεται γύρω από μια καθόλου συνηθισμένη επιδημία. Μόνο που εδώ αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους είναι πως προσβάλλονται από αιφνίδια αμνησία, θύμα της οποίας πέφτει και ο 40χρονος κεντρικός ήρωας. Για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ξεκινά ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο βασίζεται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών. Αφού αρχίσει να τις διεκπεραιώνει, θα γνωρίσει μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει.

 
Συντάκτης: Γιάννης Καντέας-Παπαδόπουλος
Πηγή: www.athinorama.gr