Βραβευμένοι σολίστ και ανήσυχοι μουσικοί ερμηνευτές κλασικής μουσικής από όλα τα μέρη του κόσμου είναι προσκεκλημένοι των φεστιβάλ κλασικής μουσικής οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αριστουργηματικά έργα σπουδαίων συνθετών σε κάστρα, καλντερίμια, ναούς, μουσεία, παραλίες… κάτω από τον έναστρο ουρανό.

8ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
Μέθανα, Γαλατάς, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες είναι τα νησιά που θα ρίξει άγκυρα φέτος το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού και θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 6 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των μουσικών Γιάννη Αγρανιώτη και Francis Kefford. Tο μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με σπουδαίες ερμηνείες έργων των Mozart, Beethoven, Faure, Debussy, Schumann, Liszt αλλά και σολίστ διεθνούς βεληνεκούς.
Το φετινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου, το Ντιβερτιμέντο για τρίο εγχόρδων Κ563 του W.A.Mozart και το Τρίο του Αρχιδούκα op.97 του Beethoven, ενώ στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν επίσης οι μαγευτικές σελίδες γαλλικής μουσικής του Debussy, το Kουαρτέτο εγχόρδων op.10και του Faure, το Πρώτο Κουαρτέτο με πιάνο op.15.

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Για 4η χρονιά φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κάτω από τον τίτλο «Γένεσις», έννοια που διατρέχει το φετινό πρόγραμμα, και με προσκεκλημένους 27 ταλαντούχους και βραβευμένους σολίστ, ανήσυχους μουσικούς ερμηνευτές, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να συμπράξουν ειδικά για το Φεστιβάλ σε συναρπαστικά έργα παραθέτοντας την δική τους προσέγγιση στο θέμα. Κάστρο, καλντερίμια, αρχαίοι ναοί, μουσεία, παραλία, αγορά και λιμάνι θα πλυμμηρίσουν με μουσικές από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου. Καλλιτεχνικές διευθύντριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν.

14o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων
Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, από την Βραζιλία ως την Ιαπωνία, και φυσικά από την Ελλάδα, θα συναντηθούν στη Σύρο, στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, και θα παρουσιάσουν από τις 12 έως και τις 18 Αυγούστου, αριστουργηματικά έργα μουσικής δωματίου αλλά και άριες από την Όπερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννου Μαργαζιώτη.
Την Κυριακή 12 Αυγούστου το φεστιβάλ θα κάνει έναρξη στο Θέατρο Απόλλων με τα «Διαμάντια της μουσικής δωματίου Ι» με Έργα: J. Haydn, J. Brahms, Saint Saens. Συγκεκριμένα:
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου το Apollo ensemble, Κουαρτέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα W.A. Mozart, G. Rossini & L. van Beethoven στην Καθολική εκκλησία Αγίου Γεωργίου.
Την Τετάρτη 15 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων ο Simone Leitão, πιάνο (Βραζιλία) θα συμπράξει με το Apollo ensemble, Κουαρτέτο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε έργα L. van Beethoven & R. Schumann.
Την Πέμπτη 16 Αυγούστου στην ενότητα «Διαμάντια της μουσικής δωματίου ΙΙΙ» θα ακουστούν έργα W. A. Mozart, G. Rossini, F. Chopin, R. Schumann στο Θέατρο Απόλλων.
Το Σάββατο 18 Αυγούστου το φεστιβάλ θα κλείσει υπό τον τίτλο «Μεγάλοι ερμηνευτές» και A. Vivaldi, J. S. Bach, F. Handel, H. Purcell, R. Schubert
με την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, Lars Bjørnkjær, βιολί, Γιάννο Μαργαζιώτη, βιολί
Olgu Kızılay, βιολί και Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, βιολί

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων
Έξι συναυλίες με δεκατρείς ερμηνευτές καλεσμένους από όλο τον κόσμο περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ, που είναι εμπνευσμένο από το πάθος της πιανίστας Ναταλίας Μιχαηλίδου, του ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλου και του υιού τους, Κορνήλιου Μιχαηλίδη και διεξάγεται για 3η συνεχή χρονιά, στο Πάνω Κουφονήσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στην Οικία Μιχαηλίδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Στις 18 Ιουλίου, «Serenata amorosa» με τη Θεοδώρα Μπάκα (φωνή) – Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο).Έργα για πιάνο και φωνή με θέμα την αγάπη.
Στις 25 Ιουλίου, «Russian Soul» με την Tatiana Samouil (βιολί) και την Irina Lankova (πιάνο). Θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών για πιάνο και βιολί.
Την 1η Αυγούστου, «Γύρω από το σαξόφωνο» με καλεσμένους Theodore Kerkezos & friends. Έργα για σαξόφωνο, σαξόφωνο και πιάνο, φωνή και πιάνο, σαξόφωνο και παντομίμα.
Στις 10 Αυγούστου, «Vers la flamme» με τον Κορνήλιο Μιχαηλίδη (πιάνο) σε ένα αφιέρωμα στον Σκριάμπιν – Αναδρομή στις περιόδους του έργου του με έργα-ορόσημα του συνθέτη
Στις 18 Αυγούστου, «Alma del Tango». Πρόκειται για ένα ανερχόμενο κουιντέτο καλλιτεχνών από την Φινλανδία όπου θα ερμηνεύσει έργα του Αργεντινού Astor Piazzolla
Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στις 27 Αυγούστου κλείνει με «Retrouvailles» και τη μουσική επανασύνδεση των καταξιωμένων καλλιτεχνών David Lively (πιάνο) – François Guye (τσέλο).

Samos Young Artists Festival 2018
Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz και φέτος γιορτάζει τα εννέα του χρόνια. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστου μάς καλεί να απολαύσουμε κλασική μουσική, όπερα και φολκλόρ. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες και νέα ταλέντα πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα στη μουσική υψηλού επιπέδου, θα ανέβουν στη σκηνή του Αρχαίου Θέατρου Πυθαγορείου του νησιού, όπου πριν 2.500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της Μουσικής και της Φυσικής.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Η εκκίνηση του φεστιβάλ γίνεται την Τρίτη 7 Αυγούστου με το Duo Sitkovetsky και τους Alexander Sitkovetsky (βιολί) και Wu Qian (πιάνο).
Στη συνέχεια, την Τετάρτη 8 Αυγούστου, τη σκυτάλη παίρνει το «Solo – Duo – Trio» με έργα Μπετόβεν και Παπάνα και τους: Σίμο Παπάνα (βιολί), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο) και Αλέξη Καραϊσκάκη – Νάστο (βιολοντσέλο).
Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, Ρεσιτάλ Πιάνου “A portrait of a Young Artist” Maxim Lando (πιάνο).
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, «Trio Arte». Έργα των Beethoven, Bara και Ravel
Veriko Tchumboridze (βιολί), Dorukhan Doruk (βιολοντσέλο) και Yunus Tuncali (πιάνο).
Το Σάββατο 11 Αυγούστου το φεστιβάλ συνεχίζεται με συναυλία μουσικής δωματίου από τον Schubert στον Bernstein. Θα ακουστούν έργα των Schubert, Poulenc, Bernstein. Θεόδωρος Ιωσηφίδης (πιάνο), Φανή Αντωνέλου (σοπράνο), Veriko Tchumburidze (βιολί), Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος (βιολοντσέλο) και Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).
Την Κυριακή 12 Αυγούστου, «Hortus Conclusus: Μουσική από την Ιταλία, 17ος αιώνας». Latinitas Nostra baroque ensemble υπό τη Διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Latinitas Nostra, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Διεύθυνση και τσέμπαλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε),Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) και Δώρα Μπάκα (mezzo-σοπράνο).
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, «Songs of the Mediterranean» και στη σκηνή ανεβαίνουν Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera Trio, Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και Κώστας Βόμβολος Kanoaki (ακορντεόν), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο).
Την Τρίτη 14 Αυγούστου, το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με το ρεσιτάλ πιάνου με έναν από τους νικητές του διαγωνισμού Swiss Concours 2018, Géza Anda (πιάνο).

πηγή: tospirto.net