Με ολοένα και περισσότερα λογοτεχνικά έργα να διασκευάζονται για τη σκηνή τα τελευταία χρόνια, ένα σύγχρονο θεατρικό κείμενο από τη Γεωργία Πιερρουτσάκου (βραβεύτηκε το 2018 από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για το θεατρικό έργο «και καλή τύχη») μοιάζει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής μας για ιστορίες παραμυθάδων.

Το έργο «Έλα να παίξουμε» διακρίθηκε στο πλαίσιο του Στούντιο Νέων Συγγραφέων του Εθνικού Θεάτρου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή Νέο Ρεξ το 2016 και έπειτα ανέβηκε στο Black Box του Θεάτρου Επί Κολωνώ την άνοιξη του 2018.

Η Γεωργία Πιερρουτσάκου σημειώνει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net για το έργο: «Μία σκακιέρα. Ο μαύρος βασιλιάς και Η λευκή βασίλισσα. Δυο αντίπαλοι ξεχασμένοι απ’ το χρόνο. Αιώνιοι εραστές, και ανταγωνιστές ταυτόχρονα, επιδίδονται σε μια παρτίδα που μοιάζει να μην έχει τέλος, καταδικασμένοι να αφηγούνται ξανά και ξανά ιστορίες ερωτευμένων ζευγαριών, να επινοούν φράση τη φράση, απ’ την αρχή κάθε βράδυ, την ιστορία ΕΚΕΙΝΟΥ κι ΕΚΕΙΝΗΣ, ψάχνοντας να βρουν τη δική τους λύτρωση. Κι απ’ η μια στιγμή στην άλλη, από αφηγητές γίνονται οι πρωταγωνιστές του μύθου τους δίνοντας σάρκα και οστά σε δυο εραστές, χωρίς όνομα ούτε ηλικία.

ΕΚΕΙΝΟΣ κι ΕΚΕΙΝΗ μαζί. Το παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει. Τα πιόνια έχουν στηθεί. Ο χρόνος μετράει κιόλας αντίστροφα. ΕΚΕΙΝΟΣ κι ΕΚΕΙΝΗ επιδίδονται στο κυνήγι της ευτυχίας. Τρέχουν λαχανιασμένοι πίσω από το χρόνο, να μη χάσουν ούτε δευτερόλεπτο, να προλάβουν να χορτάσουν. Να είναι ένα, να κοιμούνται μαζί, να ξυπνάνε μαζί, να πλένουν τα δόντια τους μαζί, να φοράνε τα ρούχα τους μαζί, να συμφωνούν μαζί και να διαφωνούν πάλι μαζί. ΕΚΕΙΝΟΣ να θέλει ό,τι θέλει εκείνη. Κι ΕΚΕΙΝΗ να θέλει να περνάει πάντα το δικό του. Να ανταγωνίζονται ποιος αγαπάει περισσότερο. Και ο χρόνος να κυλάει. Κι ύστερα ΕΚΕΙΝΟΣ κι ΕΚΕΙΝΗ να σκοτώνονται, να γίνονται μπίλιες. Κι ύστερα πάλι απ’ την αρχή. Το παιχνίδι συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί. Έχουν απλώσει κι οι δυο τις στρατιές τους και περιμένουν υπομονετικά. Μία λάθος κίνηση! Κι ύστερα ΕΚΕΙΝΟΣ κι ΕΚΕΙΝΗ αγαλματάκια ακούνητα, να περιμένουν, ποιος θα κάνει την επόμενη κίνηση, ποιος θα υποχωρήσει. Και να ‘ρχεται μια στιγμή αυτή η λάθος κίνηση. Και τότε ΕΚΕΙΝΗ να βάζει φωτιά σε κείνο το απόγευμα που σκαρφαλώνανε στα δέντρα να μαζέψουν σύκα στο νησί. Να κάνει κομμάτια εκείνο το βράδυ που του ‘ριχνε νερό στα μούτρα για να μην τον πάρει ο ύπνος στο τιμόνι. Να ξεσκίζει όλες τις μέρες που κάνανε κοπάνα για να μείνουν σπίτι μαζί. Να διαγράφει τα δευτερόλεπτα εκείνα που της κράτησε το χέρι στα κλεφτά κάτω απ’ το τραπέζι. Να τον ξεριζώνει και να τον πετάει οριστικά έξω απ’ τη ζωή της. ΕΚΕΙΝΟΣ να φεύγει δίχως τον παραμικρό δισταγμό κι ούτε που να γυρίζει να κοιτάξει πίσω του. Και να λένε αντίο με τον χειρότερο τρόπο. Και να παίρνουν δρόμους χωριστούς και να μη συναντιούνται ξανά. Ποτέ. Κι ύστερα ΕΚΕΙΝΟΣ κι ΕΚΕΙΝΗ μόνοι. Ήσυχοι πια. Να μη θυμούνται. Να μη θέλουν να θυμούνται. Αλλά να ξέρουν και οι δυο πως μια παρτίδα έχει μείνει μισοτελειωμένη. Ή μήπως έληξε; Ισοπαλία;»

Συντελεστές: Κείμενο: Γεωργία Πιερρουτσάκου. Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης – Γεωργία Πιερρουτσάκου. Σκηνικά Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Φωτισμοί: Ευγενία Μακαντάση. Φωτογραφίες Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας. Ερμηνεία: Στέφανος Παπατρέχας – Γεωργία Πιερρουτσάκου.

Πληροφορίες Παράστασης : Παραστάσεις: Από 28 Φεβρουαρίου. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€, Μειωμένο: 8€, Ατέλειες: 5€. Διάρκεια παράστασης¨70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

πηγή: tospirto.net