Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μέντα 88» θα τιμήσει με μια μεγάλη συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα, ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συναυλία με τον τίτλο «Γιώργος Νταλάρας – Μουσικά γενέθλια – Duets» θα τραγουδήσουν μαζί του συνοδοιπόροι του ερμηνευτές, με τους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμπορεύθηκε αυτά τα 52 χρόνια της διαδρομής του στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και αξιόλογοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τραγουδώντας κλασικά αλλά και απρόβλεπτα ντουέτα, με τη συνοδεία, όπως πάντα, μιας εξαιρετικής ορχήστρας, αποτελούμενης από σπουδαίους μουσικούς.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία, ο Γιάννης Κότσιρας συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον Γιώργο Νταλάρα, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για κείνον.

«Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά»

Θυμάστε πότε ακούσατε για πρώτη φορά τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και σε ποιο τραγούδι;
Το πρώτο άκουσμα για μένα είναι το τραγούδι «Το πουκάμισο το θαλασσί». Ένα από τα σημαδιακά τραγούδια της Κύπρου που παίζεται στο κρατικό ραδιόφωνο ΡΙΚ κάθε χρόνο στην «επέτειο» της εισβολής.
Απ’ ότι έμαθα εκ των υστέρων, ήταν το τραγούδι που έπαιζε στο κρατικό ραδιόφωνο στις 15 Ιουλίου 1974 και κόπηκε στη μέση για να ανακοινωθεί το χουντικό πραξικόπημα που είχε ως συνέχεια την τουρκική εισβολή.

Αρκετοί από εμάς που θα βρεθούμε στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, σας ακούσαμε για πρώτη φορά στις κοινές σας εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 2004.
Πράγματι, τον Ιούνιο του 2004 βρέθηκα για πρώτη φορά επί σκηνής με τον Γιώργο Νταλάρα σε δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που οργανώθηκαν από το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης και που είχαν συνέχεια με μια σειρά παραστάσεων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά το 2006.

Ποια ήταν η εμπειρία από τη συνεργασία στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και από τις άλλες συνεργασίες σας επί σκηνής;
Είναι πολύ μεγάλη εμπειρία να βρίσκεσαι στη σκηνή με τον Γιώργο Νταλάρα, ιδιαίτερα ως νέος καλλιτέχνης. Οι νέοι ηθοποιοί λένε ότι «κλέβουν» από τους παλιούς όταν είναι μαζί τους στη σκηνή. Εγώ δεν χρειαζόταν να κλέψω. Μου τα έδινε απλόχερα, με συμβούλευε και με προστάτευε χωρίς να θέλει να ελέγξει κάτι. Ένας καλλιτέχνης αυθεντικός και με ουσιαστική γνώση αυτού που κάνει και που είναι.

Εκτός από τις συναυλίες ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε σε δίσκους κάποια τραγούδια που ήταν σε δική σας μουσική. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί του στο στούντιο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τραγουδούσε δικές σας συνθέσεις;
Ξέρετε, αρκετές φορές η ζωή παίζει παράξενα και γοητευτικά παιχνίδια. Μικρός μάζευα χρήματα από το χαρτζιλίκι μου για να αγοράζω βινύλια, τότε. Πρώτοι στη σειρά ήταν οι δίσκοι του Γιώργου. Θυμάμαι έτσι πρόχειρα δύο από εκείνους τους δίσκους το «Τρελοί και άγγελοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή και «Τα τραγούδια μου» (ζωντανή ηχογράφηση στον «Ορφέα»). Μπαίνοντας στο στούντιο είχες μια αίσθηση ομορφιάς, γιατί ένας από τους αγαπημένους σου τραγουδιστές θα ερμήνευε μια δική σου σύνθεση. Στο στούντιο λοιπόν, ο τελειομανής και εργασιομανής, όπως πολλοί λένε, Νταλάρας, αποδεικνύει σε όλους όσους έχουν καλές προθέσεις, ότι οι κεραίες του δουλεύουν συνέχεια και ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Από το υλικό του, που καλύπτει μια διαδρομή 52 χρόνων στη δισκογραφία, θα ξεχωρίζατε κάτι;
Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι συνολικά, αυτό θα ήταν τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Υλικό που κόσμησε και κοσμεί το ελληνικό τραγούδι από τότε.

Υπάρχουν τραγούδια που τραγούδησε ο Νταλάρας σε πρώτη εκτέλεση και τα λέτε στα προγράμματά σας;
Φυσικά υπάρχουν. Πρόχειρα να σας πω, τα «Μη γυρίσεις πια», «Εγώ θα σου μιλώ με τα τραγούδια μου», «Κάπου νυχτώνει», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» κυρίως.

Όταν τα ερμηνεύετε, έρχεται η φωνή του στο μυαλό σας;
Με συνοδεύει το άκουσμα της φωνής του, ο τρόπος της ερμηνείας του και με εμπνέει ο σεβασμός με τον οποίο περιβάλλει το κάθε τραγούδι.

Εν τέλει, ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος και η προσφορά του Γιώργου Νταλάρα στο ελληνικό τραγούδι;
Ο ρόλος ενός καλλιτέχνη του εκτοπίσματος και της πορείας του Γιώργου Νταλάρα είναι πολύ σημαντικός, διότι είναι αυθεντικός. Σέβεται την ιστορία του τόπου του και της γενιάς του. Είναι αξιοθαύμαστος ο ενθουσιασμός του σε ότι κάνει ακόμα και σήμερα. Ταξίδεψε το ελληνικό τραγούδι και έξω από την Ελλάδα. Η δουλειά και η μελέτη, τον έχουν καταστήσει σημαντικό μουσικό αλλά και σημαντικό δάσκαλο για τους συναδέλφους του μουσικούς και ερμηνευτές.

Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr