Ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, θα προσφέρουν στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε δύο εμφανίσεις τους, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου (στις 20.30), η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, συνοδευόμενοι από τετραμελές μουσικό σχήμα.

Οι στίχοι σπουδαίων ποιητών ζωντανεύουν στα χείλη δύο μεγάλων ερμηνευτών που έχουν μακρά και ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση, στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης «Επέστρεφε στην ποίηση» που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Με τις συναυλίες της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Queen Elisabeth Hall, Berliner Philarmonie κ.ά.), φέρνει τους ακροατές του εξωτερικού σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και μουσική. Παράλληλα, από το ρεπερτόριό της δεν λείπει και ο «διεθνής» ποιητικός λόγος είτε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. Pablo Neruda), είτε σε ελληνική απόδοση (π.χ. Brendan Behan/Bασίλης Ρώτας, Léopold Sédar Senghor/Αλέξης Τραϊανός).

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την ευλογημένη τύχη, όπως λέει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου. «Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση», υποστηρίζει.

Πληροφορίες

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη
«Επέστρεφε στην ποίηση»
Με τη Μαρία Φαραντούρη / 
απαγγέλει ο Δημήτρης Καταλειφός / συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης
Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 / 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Εισιτήρια εδώ