Φωτογραφικά ντοκουμέντα με θέμα την ξυλοναυπηγική των Σπετσών 1930-1960

Η φωτογραφική έκθεση Μπάλτιζα Work in Progress φιλοξενείται στο lobby του ιστορικού ξενοδοχείου  Poseidonion Grand Hotel από τις 03.09.2022 – 27.09.2022. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος το  οποίο εστιάζει στην ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Σπετσών. Στοχεύει να καταγράψει, να διαφυλάξει και να προβάλει την ιστορία των Σπετσών με πρώτο βήμα τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα αφιερωμένες στο επάγγελμα των καραβομαραγκών αναμοχλεύουν τις μνήμες και τα συναισθήματά μας. Αναδεικνύουν τον «χειροποίητο χαρακτήρα του νησιού» και κληροδοτούν στις νεότερες γενιές ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη φυσιογνωμία του τόπου και της σπετσιώτικης ζωής. Μέσα από την ιστορική τους διαδρομή και την σύγχρονή τους δράση τα καρνάγια αναδεικνύονται σε ανοικτά μουσεία των Σπετσών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες της Έλλης Παπαδημητρίου γύρω στο 1935 από τα ιστορικά φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η ίδια έγραψε ποίηση και πεζογραφία, ενώ άφησε και το
στίγμα της σαν φωτογράφος, απαθανατίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους ανθρώπους της.

Επίσης, εκτίθενται φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαδήμου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως “ταξιδιωτικός φωτορεπόρτερ”, καθώς ταξίδεψε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος την περίοδο του 1956-80. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από κάποιο ταξίδι του στις Σπέτσες γύρω στο 1960 και υπόκεινται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ ).

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της Αρμάτας 2022. Τελεί υπό την αιγίδα του
Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Μουσείου
Μπουμπουλίνας, ενώ φορέας διοργάνωσης είναι ο «Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών».

Διάρκεια έκθεσης: 03.09.2022 – 27.09.2022
Τοποθεσία έκθεσης: Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες
Εγκαίνια: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 20:00, 2022
Επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Λάμπρος Παπανικολάτος

Με την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών, Soutzoglou Carpets, Poseidonion Grand Hotel