Τους νικητές της φετινής Χρυσής και της περσινής Αργυρής Άρκτου της Μπερλινάλε θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απο σήμερα οι σινεφίλ, παράλληλα με την τελευταία ερμηνεία του Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ που ήδη κυκλοφορεί.

«Η γυναίκα που έφυγε» από την Κορέα που τιμήθηκε με Αργυρή Άρκτο το 2020 και μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία από τη Ρουμανία, το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του Ράντου Ζούντε, που καταγράφοντας την πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας απέσπασε φέτος τη Χρυσή Άρκτο.

«Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό»

Στην τολμηρή κοινωνική σάτιρα από τον Ράντου Ζούντε («Άφεριμ!»), η Έμι, καθηγήτρια ιστορίας σε ένα πολύ καλό σχολείο, βλέπει την καριέρα και την υπόληψή της να απειλούνται, όταν διαρρέει στο ίντερνετ μια ερασιτεχνική ταινία ερωτικού περιεχομένου στην οποία πρωταγωνιστεί.

Οργισμένοι γονείς απαιτούν την απόλυσή της, η Έμι όμως αρνείται να παραδώσει τα όπλα. Το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» είναι μια ταινία σε τρία, αφαιρετικά συνδεδεμένα μέρη: μια βόλτα στο Βουκουρέστι τού σήμερα, ένα παιχνιδιάρικο γλωσσάρι από παραδοξολογίες και αισχρότητες -που κορυφώνονται στο τρίτο μέρος και μία εκρηκτική κωμική αναμέτρηση.

H ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη  απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2021.

«Η Γυναίκα που Έφυγε»

Στο κορεάτικο δράμα του Χονγκ Σανγκ-σου, που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο περσινό Φεστιβάλ Βερολίνου, όταν ο σύζυγός της φεύγει για δουλειές, η Γκαμχί, στη διάρκεια ενός συναρπαστικού 24ώρου, συναντά τρεις φίλους της που ζουν στις άκρες της μεγαλούπολης της Σεούλ.

Μέσα από τις φιλικές συνομιλίες τους, διαφαίνονται διαφορετικά ρεύματα που ρέουν ανεξάρτητα, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια.

Μαζί προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία «À La Carte» των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Στέργιογλου και Αντώνη Μποσκοΐτη.

«No Time to Die»: Ρεκόρ, για το παγκόσμιο box office, την εποχή της πανδημίας

Η τελευταία ερμηνεία του Ντάνιελ Κρεγκ ως Τζέιμς Μποντ σημείωσε ρεκόρ στο box office, από τις πρώτες κιόλας ημέρες προβολής του «No Time to Die».

Η ταινία -που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη- ήδη έχει κερδίσει 119 εκατομμύρια δολάρια από εισιτήρια στις 54 αγορές που προβάλλεται, ένα ρεκόρ για το παγκόσμιο box office την εποχή της πανδημίας.

Μάλιστα, είναι το πρώτο χολιγουντιανό φιλμ από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις χωρίς να έχει αρχίσει η προβολή του στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι στιγμής, το «No Time to Die» συμβαδίζει με το «Skyfall», την πιο επιτυχημένη ταινία Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών, που κέρδισε 1,1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Όμως, είναι κατά 17% πίσω από το «Spectre», που σημείωσε εισπράξεις 880 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Αναμένεται η προβολή της ταινίας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, από τις 8 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στην Κίνα στις 29 Οκτωβρίου.