Το σχεδόν αυτοβιογραφικό αφήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «Wilson & Wilson» σκηνοθετεί και φέτος  ο Νικόλας Βαγιονάκης  στο Θέατρο Φούρνος (η παράσταση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα και κατόπιν σε Θεσσαλονίκη και Σύρο, με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία).

Mε αφορμή το ψυχολογικό αυτό έργο μυστηρίου του Ένγτκαρ Άλαν Πόε, το οποίο παρουσιάζεται σε δραματουργική επεξεργασία και μετάφραση Νικόλα Βαγιονάκη και Μιράντας Βατικιώτη και σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νικόλα Βαγιονάκη, το tospirto.net μίλησε μαζί του.

Μιλήστε μας για το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «Wilson & Wilson» και για τον ήρωα που υποδύεστε.
O μεγαλειώδης, ανατρεπτικός, αντισυμβατικός, αυτοκαταστροφικός και απρόβλεπτος  Έντγκαρ Άλλαν Πόε  ταυτισμένος απόλυτα με τον ήρωα του αφηγήματος «Wilson & Wilson» παρουσιάζει απλόχερα το δικό του ψυχολογικό πορτραίτο και τις ψυχώσεις που καθόρισαν την ύπαρξή του. Εσωτερικές συγκρούσεις, διχασμός προσωπικότητας, ενοχές, αγωνία, τρέλα, κατάθλιψη, αλλά και αυτοκτονικές τάσεις. Ίσως αυτό είναι και το τίμημα μιας τόσο ιδιαίτερης και χαρισματικής προσωπικότητας.

Άραγε, όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν Wilson;
Το σίγουρο είναι ότι μέσα μας και μέσα από τη μοναδικότητά μας κρύβουμε τον άλλο εαυτό μας. Τη φωνή της συνείδησής μας, που μας εξετάζει, μας επικροτεί ή μας χλευάζει. Και που μπορεί να είναι φίλος και σύντροφός μας ή ο χειρότερος μας αντίπαλος και ο πιο αμείλικτος τιμωρός.

Πόσο ευάλωτος είναι ένας ήρωας, που κινείται μεταξύ λογικού και παράλογου;
Δεν ξέρω αν είναι ευάλωτος ή όχι, δυνατός ή αδύναμος. Αυτό που κατανοώ είναι πως το λογικό και το παράλογο καθώς και τι ακριβώς σημαίνει φαντασία και πραγματικότητα,  έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κατανοεί και αποκωδικοποιεί ο κάθε ένας την δίκη του πραγματικότητα και την αλήθεια  μέσα από τα δικά του βιώματα, τη δική του αντίληψη και τον δικό του μοναχικό κόσμο.

Υπάρχει λύτρωση για τον  ήρωα;
Ναι υπάρχει λύτρωση για τον ήρωα. Δεν είναι θύμα. Είναι συνένοχος. Δρομολογεί τα γεγονότα δραστικά μέσα από την πορεία του και τις επιλογές του. Αποφασισμένος να λυτρωθεί από τους δαίμονές του.

Πόσο σύγχρονα μπορεί να είναι αυτά τα κείμενα που έχουν γραφτεί στα μέσα του 1800;
Το έργο του Πόε είναι διαχρονικό. Δεν εντάσσεται σε μια εποχή ή μια χρονική περίοδο. Είναι φιλόσοφος, στοχαστής, παρατηρητής. Γνώστης της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατόρθωσε  μέσα από το έργο του να αποκρυπτογραφήσει  και να σκιαγραφήσει  την ψυχολογία του ανθρώπινου είδους. Από το μεγαλείο του και την δύναμη της επιβίωσης μέχρι την πιο σκοτεινή  πλευρά του.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτά τα κείμενα, να τα επεξεργαστείτε δραματουργικά και να παρουσιαστούν σαν παράσταση;
Αυτά τα έργα και αυτοί οι συγγραφείς μας αφορούν. Υπάρχουν στοιχεία από όλους μας. Ο κάθε ένας μπορεί να ταυτιστεί να ενταχθεί και να ταξιδέψει με τον δικό του τρόπο.

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού ποια είναι;
Το συγκεκριμένο αφήγημα, «Wilson & Wilson» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως  την προηγούμενη σεζόν στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος με τεράστια επιτυχία που συνεχίστηκε στην Θεσσαλονίκη και στη Σύρο. Φέτος, λοιπόν, ξεκινάμε από τις 9 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στον Φούρνο και φιλοδοξούμε και ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση θα είναι το ίδιο θεαματική.

πηγή: tospirto.net