Σε τροχιά ανακατασκευής μπαίνει και επίσημα πλέον ο εμβληματικός κινηματογράφος Ελευσίς, ένα ιστορικό τοπόσημο της Ελευσίνας και μια εστία παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στον χώρο του X – Bowling Art Center, υπεγράφη το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας μεταξύ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Δήμου Ελευσίνας και της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., βάσει του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ – Ελευσίς.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων μελετών αλλά και των εργασιών ανάπλασης του κινηματογράφου, που θα εκτελούνται υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι η άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου το κτήριο να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2023 ως πολυχώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί σημαντικό μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για το Σινέ – Ελευσίς

Πρόκειται για ένα κτίριο με υψηλή αρχιτεκτονική σημασία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα με εμβληματική αρχιτεκτονική μορφή και λειτούργησε επί σειρά ετών ως κινηματογράφος. Με τον πρωτότυπο και επιδέξιο σχεδιασμό του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ημιυπαίθριο χώρο και να φιλοξενήσει στεγασμένες ή υπαίθριες δράσεις. Η επιλογή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το ανασύρει από την αφάνεια. Έπειτα από την αγορά του από τον Δήμο Ελευσίνας και με την ανακαίνισή του μέσω της χορηγικής διαδικασίας από τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα λειτουργήσει ως πολυδύναμος χώρος τεχνών – καλλιτεχνικό hub, εστία της παρακαταθήκης των θεσμών της 2023 Ελευσίς μετά το έτος τίτλου, καθώς και σε κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής της πόλης.