Σπίτια εγκαταλελειμμένα, περασμένες εποχές που αφήνουν τα ίχνη τους μέσα στους άδειους χώρους, χρήσεις που αλλάζουν ταυτότητα και καθορίζονται από τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων κάθε δεκαετίας… Όλο και πιο συχνά καλλιτέχνες και δημιουργοί προσφεύγουν στον αστικό χώρο για να αφυπνίσουν όλα αυτά που έχει ζήσει. Εννέα καλλιτέχνες δρουν με παρόμοιο τρόπο μέσα στο κτίριο Ζαρίφη των οδών Επτανήσου και Άνδρου στην Κυψέλη.

Πρώην οικία, χτίστηκε το 1924 στον απόηχο της αστικής τάξης της εποχής. Οι ιδιοκτήτες του ήταν έμποροι και δραστηριοποιούνταν στην Κεϋλάνη. Έπειτα, στο κτίριο αυτό μεταφέρθηκε η πρώτη έδρα του αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών για τρία χρόνια (1925-1928) και στη συνέχει στη δεκαετία του ’30, στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκε ανεπίσημα ο τότε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Haile Selassie στις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του. Λίγο αργότερα μεταμορφώνεται σε έδρα των σχολείων “Παλλάδιο Λύκειο – Φίλιππου Δούκα”.

Η οικία Ζαρίφη αλλάζει χέρια διαρκώς. Το 1984, το ισόγειό του μετατρέπεται σε ρεμπέτικη μουσική σκηνή ενώ το υπόλοιπο κτίριο μένει άδειο και ανενεργό μέχρι το 1978. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου ξυπνάει από λήθαργο 40 χρόνων, και έτσι το κτίριο της οικίας Ζαρίφη ξανα-αποκτά ζωή φιλοξενώντας την έκθεση «[α]γνωστοι προορισμοί».

Οι εννέα καλλιτέχνες (Αικατερίνη Γεγησιάν, Απόλλωνας Γλύκας, Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ρένα Παπασπύρου, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου) φιλτράρουν μέσα από το προσωπικό εικαστικό τους λεξιλόγιο την ιστορία του χώρου και σκιαγραφούν μια αφήγηση μέσα από τα έργα τους. Οι δημιουργίες τους θα βρίσκονται στον χώρο του κτιρίου από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, ανοιχτά προς το κοινό, σε μια ιδέα και σε επιμέλεια του δρ. Κώστα Πράπογλου.

Info

15 Σεπτεμβρίου 2017
Πρώην οικία Ζαρίφη, Επτανήσου 9 + Άνδρου, Κυψέλη.

 

πηγή: tospirto.net