Η Μάργκο Ρόμπι επιστρέφει ως Χάρλεϊ Κουίν και η Γκρέτα Γκέργουιγκ παρουσιάζει τις οσκαρικές «Μικρές Κυρίες».

Αρπακτικά Πτηνά και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν

Η Μάργκο Ρόμπι κόβει και ράβει στη σόλο ταινία της ως Χάρλεϊ Κουιν. Η Αυστραλιανή σταρ φοράει ξανά τη στολή της διαταραγμένα σέξι υπερηρωίδας Χάρλεϊ Κουίν για τη δική της αυτόνομη ταινία, στην οποία στήνει ένα ξέφρενο περιπετειώδες πάρτι με καλεσμένους άλλους αλλοπρόσαλλους superheroes. Μετά τα γεγονότα της «Ομάδας Αυτοκτονίας» και το χωρισμό με το άλλο της μισό, τον Τζόκερ, η Χάρλεϊ ενώνει τις δυνάμεις της με τη Huntress (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ) και την Black Canary (Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ) και φτιάχνουν τη δική τους μικρή ομάδα «Εκδικητών». Αποστολή τους να σώσουν μια κοπέλα από τα χέρια του σατανικού μεγαλέμπορου ναρκωτικών Black Mask, τον οποίο ενσαρκώνει ο Γιούαν ΜακΚρέγκορ.

Μικρές Κυρίες

Οσκαρικά υποψήφια διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Λουίζα Μέι Άλκοτ από την Γκρέτα Γκέργουιγκ. Το πάλαι ποτέ εμβληματικό κορίτσι του mumblecore είναι έτοιμο πλέον να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην κεντρική σκηνή του Χόλιγουντ. Μετά την πρώτη σόλο σκηνοθετική της δουλειά («Lady Bird») που απέσπασε διθυράμβους και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες, η Γκρέτα Γκέργουιγκ (ξανα)μεταφέρει στον κινηματογράφο –με την εξαιρετική Σάρα Πόλεϊ («Ιστορίες της Ζωής μας») να συνυπογράφει τη διασκευή– το κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Σκοτ. Πρωταγωνίστριες τέσσερις αδερφές που μεγαλώνουν μαζί γεμάτες ρομαντικά όνειρα. Καθώς πλησιάζουν στην ενηλικίωση, όμως, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να διαφυλάξουν τις προσωπικές επιθυμίες τους κόντρα στους κανόνες μιας σκληρής και βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας, όπως εκείνη των ΗΠΑ του 19ου αιώνα.

Οι Monos

Ατμοσφαιρικό θρίλερ με ήρωες έφηβους στρατιώτες στα τροπικά δάση της Κολομβίας. Μια ομάδα νεαρών αγοριών και κοριτσιών ζουν σαν αντάρτες σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχουν δύο αποστολές, να φυλούν την Αμερικανίδα όμηρό τους και να διατηρούν στην ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή τους.

Φως στο Σκοτάδι

Δυστοπικό sci-fi στο οποίο ο Κέισι Άφλεκ καλείται να προστατέψει την κόρη του σε έναν κόσμο όπου η μισή ανθρωπότητα έχει αφανιστεί. Μια πανδημία έχει εξαλείψει τον πολιτισμό, με τις ελάχιστες εναπομείνασες εκφάνσεις του να βρίσκονται απομονωμένες σε έναν αγνώριστο κόσμο. Εκεί ένας πατέρας παλεύει να προστατέψει το παιδί του, το οποίο αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο

Ταινία τοποθετημένη στη Βραζιλία των ’50s βραβευμένη στην Κρουαζέτ. Το φετινό βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών κέρδισε ένα ρεαλιστικό, ευαίσθητο δράμα από τη Βραζιλία, με επικεφαλής του πρωταγωνιστικού επιτελείου του την υποψήφια για Όσκαρ Φερνάντα Μοντενέγκρο («Κεντρικός Σταθμός»). Την ιστορία δύο αδελφών οι οποίες έχουν γεννηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μεγαλώνουν πιστεύοντας πως η ζωή τις έχει χωρίσει οριστικά, στέλνοντάς τες σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, σκηνοθετεί ο φεστιβαλικά έμπειρος (Κάννες, Βερολίνο, Βενετία) Καρίμ Αϊνούζ, βραβευμένος στη Θεσσαλονίκη για το σενάριο του «Love for Sale» (2006).

Winona

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης υπογράφει ένα εκτυφλωτικό δράμα με τέσσερις κορυφαίες πρωταγωνίστριες. Για το επόμενο κινηματογραφικό βήμα του ο Αλέξανδρος Βούλγαρης («Νήμα», «Κλαις;») πήρε μια κάμερα 16 mm, ταξίδεψε στην Άνδρο μαζί με τέσσερις από τις καλύτερες νέες ηθοποιούς και γύρισε ένα καρτποσταλικό μα καθόλου αθώο δράμα. Τέσσερις φίλες κάνουν εκδρομή σε μια ερημική παραλία, όπου περνούν την ημέρα τους διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου. Όταν όμως αρχίζει να νυχτώνει, τα γέλια τους σβήνουν και σιγά σιγά προετοιμάζεται το έδαφος για την αποκάλυψη ενός σκοτεινού μυστικού. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, το «Winona» είναι «μια ταινία-παιχνίδι, δεν ξέρεις πότε σου λέει αλήθεια και πότε ψέματα».

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

Επανέκδοση ντοκιμαντέρ του 1973 για την άνοδο του Χίτλερ. Με σημείο εκκίνησης τα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, το ντοκιμαντέρ του Λουτζ Μπέκερ σκιαγραφεί τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε ο Αδόλφος Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα για να ανελιχθούν μέχρι την κορυφή της γερμανικής εξουσίας.

Εργαστήριο Ελλάδα

Ντοκιμαντέρ του Γιάκομπο Μπρότζι. Αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Συντάκτης: Γιάννης Καντέας-Παπαδόπουλος
Πηγή: www.athinorama.gr