Οι Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς ίπτανται, ο Sonic περνά στο σινεμά, ένα οσκαρικά υποψήφιο ντοκιμαντέρ και μία ξεχωριστή ελληνική ταινία, έρχονται στους κινηματογράφους αυτήν την εβδομάδα.

Οι Αεροναύτες

Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς στα… ουράνια. Αληθινή ιστορία και ταυτόχρονα αγωνιώδης περιπέτεια επιβίωσης, η ταινία του ανερχόμενου και τηλεοπτικά έμπειρου σκηνοθέτη Τομ Χάρπερ («Peaky Blinders», «War & Peace») δεν ενδείκνυται για όσους παθαίνουν ταχυπαλμία με τα μεγάλα ύψη. Μετά τη «Θεωρία των Πάντων», ο οσκαρικός Έντι Ρεντμέιν και η Φελίσιτι Τζόουνς επανενώνονται κινηματογραφικά, ενσαρκώνοντας, αντίστοιχα, έναν φέρελπι μετεωρολόγο και μια ατρόμητη αεροπόρο, ασυναγώνιστη στα ταξίδια με αερόστατο. Οι δυο τους, αθεράπευτα ρομαντικοί και παθιασμένοι με τις ανακαλύψεις, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι προς τον ουρανό, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους, όχι μόνο για να σπάσουν ρεκόρ και να γράψουν ιστορία, αλλά και για να βρουν δικαίωση σε μια κοινωνία που ψαλιδίζει τα όνειρά τους.

Sonic: Η Ταινία

Ο αγαπημένος ήρωας του βίντεο γκέιμ περνά φορτσάτος στη μεγάλη οθόνη. Ο θρυλικός action χαρακτήρας της Sega Sonic ο Σκαντζόχοιρος έρχεται στους κινηματογράφους, αφού πρώτα χρειάστηκε να περάσει μερικές δύσκολες πίστες. Η αρχική μορφή του ήρωα, βλέπετε, απογοήτευσε πλήρως τους οπαδούς του τάχιστου μπλε σκαντζόχοιρου, έτσι οι συντελεστές της ταινίας ανέβαλαν την κυκλοφορία της, ώστε να τη σχεδιάσουν από την αρχή. Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν για τον Sonic, ο οποίος όμως στην ταινία τα βρίσκει από νωρίς σκούρα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να τον αιχμαλωτίσει, αποστολή που αναθέτει στον διαβολικό δρα Ρομπότνικ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Τζιμ Κάρεϊ. Σύμμαχος του Σόνικ ένας αδαής αστυνομικός και βεβαίως οι υπερδυνάμεις του, που κάνουν τον Γιουσέιν Μπολτ να μοιάζει μπροστά του με… χελώνα.

Στη Γη του Άγριου Μελιού

Υποψήφιο για δύο Όσκαρ ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία. Ντοκιμαντέρ που κυριάρχησε στο Σάντανς, αποσπώντας συνολικά τρία βραβεία, η «Γη του Άγριου Μελιού» ανοίγει παράθυρο σε έναν αφανή κόσμο και μας συστήνει τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες Ταμάρα Κοτέβσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοβ. Σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Βόρειας Μακεδονίας ζει μια τούρκικης καταγωγής μελισσοκόμος, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά παραδοσιακές μεθόδους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος όμως διαταράσσεται όταν δίπλα της μετακομίζουν περιστασιακοί «συνάδελφοι» με σύγχρονα μέσα, τα οποία απειλούν το φυσικό περιβάλλον. Τότε η μοναχική ηρωίδα θα δώσει μάχη να προστατεύσει τον εύθραυστο μα μείζονα για την ανθρώπινη ζωή μικρόκοσμό της.

Απόστρατος

Ελληνική δραμεντί με μοντέρνα πολιτική ματιά, βραβευμένη από το κοινό του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ένας γοητευτικός τριαντάρης εργένης βρίσκεται ξαφνικά χωρίς δουλειά, έπειτα από μια αποτυχημένη επιχειρηματική επένδυση. Αναγκάζεται τότε να μετακομίσει στο σπίτι του πεθαμένου παππού του στου Παπάγου. Η επιστροφή στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η επανασύνδεσή του με παλιούς φίλους και συμμαθητές τού δίνει ξανά την αυτοπεποίθηση που ένιωθε μικρός. Στο σπίτι όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καθώς ζει μόνος, παρατηρεί όλο και περισσότερο τα πράγματα του παππού του που ήταν στρατιωτικός κι επηρεάζεται τόσο από τα ανδραγαθήματά του στο πεδίο της μάχης όσο και από την εκπληκτική ομοιότητά τους. Σταδιακά θα υιοθετήσει τον τρόπο συμπεριφοράς του, ενώ θα μάθει κάποια καλά κρυμμένα μυστικά του, με τον δημιουργό της sui generis κομεντί «Ο Ξεναγός» να τον παρατηρεί πίσω από την κάμερα.

Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης

Μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον με τον Χάρισον Φορντ. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο διάσημος συγγραφέας γράφει για τον Μπακ, ένα λυκόσκυλο που κλέβουν κάποιοι από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια και καταλήγει στον παγωμένο Καναδά, όπου ζεύεται σε έλκηθρο. Εκεί, υπομένοντας άγριες συνθήκες που ξυπνούν τα πρωτόγονα ένστικτά του, ο Μπακ σκληραγωγείται και ταυτόχρονα καλείται να συνεργαστεί με τον νέο του ιδιοκτήτη ώστε και οι δύο να επιβιώσουν. Η πασίγνωστη περιπέτεια, βγαλμένη από το βιβλίο «Το κάλεσμα της άγριας φύσης», φέρνει τον δημιουργό των «Λίλο & Στιτς» και «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας» Κρις Σάντερς μπροστά από ένα ενδιαφέρον πείραμα συνδυασμού live action και animation, με τον Μάικλ Γκριν του «Λόγκαν» να υπογράφει το σενάριο.

Στο Λαβύρινθο

Αστυνομικό θρίλερ με τους Ντάστιν Χόφμαν και Τόνι Σερβίλο. Ο σκηνοθέτης του «Κοριτσιού της Ομίχλης» σκαρφίζεται ένα ακόμα θρίλερ μυστηρίου, αυτήν τη φορά με ένα πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η υπόθεση του «Λαβύρινθου» περιστρέφεται γύρω από την παράξενη υπόθεση μιας κοπέλας η οποία έπεσε θύμα απαγωγής όταν μια μέρα επέστρεφε σπίτι από το σχολείο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου έχοντας απέναντί της έναν ψυχίατρο και χωρίς να θυμάται απολύτως τίποτα. Εκείνος είναι εξίσου πεπεισμένος πως μπορεί να τη βοηθήσει να ανακτήσεις τη μνήμη της όσο και πως όλα όσα της έχουν συμβεί βρίσκονται στο κεφάλι της.

Έμα

Μεταμοντέρνο ερωτικό δράμα από τον Πάμπλο Λαραΐν. Ο σκηνοθέτης εξαιρετικών ταινιών όπως τα «Jackie», «Νερούδα» και «No», υπογράφει μια από τις πιο φιλόδοξες ταινίες του. Οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Μαριάνα Ντι Τζιρόλαμο ενσαρκώνουν ένα ζευγάρι το οποίο βιώνει ένα τραυματικό γεγονός που κλονίζει τη σχέση τους. Εκείνη θα βρει καταφύγιο στο χορό, μέσω του οποίου επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές της και να ξαναβρεί τον εαυτό της ακόμα και εάν χρειαστεί να φτάσει στα άκρα.

Σπύρος Μελετζής: Ο Φωτογράφος της Αντίστασης

Ντοκιμαντέρ για ένα σπουδαίο Έλληνα φωτογράφο. Μπροστά στο φακό της κάμερας του Σαράντου Σακελλάκου, ο φωτογράφος περιγράφει τις στιγμές της φωτογράφισης του Άρη Βελουχιώτη στο βουνό, πώς έζησε από πολύ κοντά τη βία των Δεκεμβριανών, αλλά και πώς κατάφερνε πάντα να τραβάει τόσο καίριες και σπάνιες φωτογραφίες. Ακόμα, μιλά λεπτομερώς για τα τα χαμένα ντοκουμέντα, τη σύλληψή του και την εν συνεχεία εξορία του.

Αξιωματικοί

Σοβιετική ταινία του Βαλντιμίρ Ρογκοβί από το 1971. Η ταινία, βασισμένη σε έργο του συγγραφέα Μπόρις Βασίλιεφ, περιγράφει την ιστορία δύο φίλων οι οποίοι αχώριστοι από τη δεκαετία του ’20 και μετά, ζουν ως στρατιώτες από κοντά διαδοχικές ιστορικές πολεμικές συγκρούσεις που τους αλλάζουν τη ζωή.

Συντάκτης: Γιάννης Καντέας-Παπαδόπουλος
Πηγή: www.athinorama.gr